Teprve v několika posledních letech obohatily americké brusinky nabídku na evropském trhu s ovocem. Bohužel i odborníci si často pletou americkou brusinku cranberry jak s evropskou lesní brusinkou, tak s klikvou, jež je typická pro východní Evropu. Všechny tři rostliny sice patří k brusnicovitým, ale v jednotlivých znacích se od sebe zřetelně liší.

Keřík amerických brusinek..: Keřík amerických brusinekfoto: Novinky

Americké brusinky

  • jejich domovem je sever Spojených států amerických a Kanada
  • mají vejčité plody velikosti olivy
  • mají rubínově červenou barvu
  • je to 10 až 20 cm vysoký keřík s dlouhými přízemními větvičkami
  • vyhovují jim kyselé rašeliništní půdy, během roku stejnoměrná vlhkost půdy
  • mají výrazně krásné štíhlé růžovo-bílé květy, velké množství pevné světlé dužiny

  • v nabídce jsou čerstvé, hluboko zmražené, jako šťáva, omáčky nebo želé a jako přísada v pekárenských a mlékárenských výrobcích, sladkostech a chuťovkách

Brusinky lesní

  • pocházejí z Asie a Evropy
  • mají kulaté plody velikosti hrášku
  • jsou šarlatově červené barvy
  • rostou jako keřík se vzpřímeným růstem
  • vyhovují jim písčité, humózní a průměrně kyselé půdy
  • mají nenápadné zvonkovité květy
  • mají málo dužiny s velkým množstvím malých semínek
  • v nabídce jsou konzervované a zavařené

Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem a zároveň potravinou. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou brusinky známé díky vlastnostem podporujícím zdraví. Obzvlášť je vyzdvihována jejich schopnost předcházet infekcím močových cest.

Americké brusinky obsahují tříslovinu, která zamezuje usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40 %.
Bobule také snižují počet bakterií v ústní dutině, zpevňují žaludeční sliznice a působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku. Plody obsahují flavonoidy a polyfenol, jež přispívají k dobrému stavu srdce a cév. Navíc patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů, a tím zmírňují účinky stárnutí.

Americké brusinky lze sehnat ve třech formách jako čerstvé plody většinou na podzim, sušené nebo jako šťávu. Nechte se inspirovat, jaké lahůdky z nich jednoduše vykouzlíte.

.: Těstoviny s brusinkovou omáčkou a brusinkový čaj
foto: Novinky

Brusinkovo-zázvorový čaj (jedna konev asi 1 l = 4 velké šálky)
700 ml Cranberry nektaru, 6-8 cm kořene zázvoru, 2 žíce sypaného čaje Earl Grey, 3-4 lžíce cukru, 2 pomeranče, 1 chemicky neošetřený citron

 Příprava: Přiveďte k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nechte vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidejte čaj a cukr a nechte vyluhovat další 3 až 5 minut.

Vymačkejte pomeranče, citrón nakrájejte na plátky. Čaj přeceďte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a podávejte s plátky citrónu.

 Doba přípravy: cca 10 minut

Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamín C, který by se vysokou teplotou zničil. Kromě toho s brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti jarní únavě.

Bábovičky s brusinkami
 

foto: Novinky

Přísady pro 4 porce: 2-3 lžíce sušených amerických brusinek, 2 lžíce koňaku,  100 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, 100 g másla plus na vymazání formiček, 50 g hladké moukypůl lžičky skořice, 100 g cukru plus trochu na vysypání formiček, 3 vejceKromě toho, 4 porcelánové formičky na suflé
 Příprava: Sušené brusinky nasekejte nahrubo, smíchejte s koňakem a nechte několik hodin nasáknout. Troubu předehřejte na 180 stupňů (bez horkovzduchu). Formičky na suflé vymažte máslem a vysypte cukrem.
Čokoládu nasekejte nahrubo a v kovové misce nechte rozpustit v horké vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku, skořici, cukr, vejce a v koňaku marinované brusinky. Sejměte ze sporáku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Čokoládovou směs rozdělte do připravených formiček a pečte 10 minut na střední příčce v troubě.
Upečené bábovičky vyjměte z trouby, malým nožem uvolněte okraje a opatrně vyklopte na talířky. Posypte práškovým cukrem a podávejte. Vnitřek báboviček zůstává měkký a tekutý.

 

Tip: K bábovičkám se výborně hodí vanilková brusinková omáčka. Na omáčku dejte do hrnce 100 ml jablečné šťávy se 100 g hnědého cukru, 1 tyčinku celé skořice a 170 g čerstvých amerických brusinek. 1 chemicky neošetřený pomeranč umyjte, ostrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Pomerančovou šťávu i kůru přidejte k brusinkám, vše přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 20 minut, dokud většina brusinek nepraskne. Omáčku nechte odležet nejlépe do druhého dne. Chutná i k vánočnímu krocanovi.

 Brusinkovo-ořechové muffiny
 Přísady na 12 kousků: 3 vejce, 260 g cukru, 1,5 g soli, 100 g hladká mouka typ 405, 200 g celozrnné žitné mouky, 10 g prášku do pečiva, 1 g skořice, 200 g rozpuštěného másla, 90 g nasekaných ořechů, 90 g sušených, nasekaných amerických brusinek, 170 g jemně nastrouhané mrkve
 Na drobenku: 20 g cukru, 20 g přírodního cukru, 30 g másla, 40 g mouky, 60 g nasekaných a zkaramelizovaných ořechů, 1 g skořice
 Příprava: Vejce, cukr a sůl utřete do pěny. Přidejte ke třené směsi vajec, cukru a brusinek. Přidejte ořechy a rozpuštěné máslo. Cranberries a mrkve nechte půl hodiny odpočívat.
 Mouku, prášek a skořici prosejte. Vše promíchejte a naplňte do formy na muffiny. Vložte po jedné kompotované brusince. Suroviny na drobenku zpracujte a posypte jí muffiny. Pečte při 175 °C asi 30 minut.
Krůtí prsa s brusinkovo-ořechovým čatní
Přísady na 4 porce: 800 g krůtích prsou, 1 lžíce koriandrových semínek, 4 hřebíčky, 1/2 lžíce kuliček bílého pepře, 1 tobolka vanilkysvazek tymiánu2 lžíce oleje, 400 ml silného drůbežího vývaru, 4 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce suchého vermutu (například Noilly Prat) sůl a čerstvě mletý pepř
Na čatní: 200 g cibule, 1 lžíce oleje, 340 g čerstvých Cranberries, několik nitek šafránu, 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce želírovacího cukru typ 2:1, sůl a čerstvě mletý pepř, 100 g vlašských ořechů

Příprava: Krůtí prsa opláchněte a osušte. Do hmoždíře dejte koriandr, hřebíček, pepř a stáhnuté listy tymiánu (několik snítek nechte na ozdobu). Tobolku vanilky podélně rozřízněte, vyškrabte dřeň a přidejte do hmoždíře (tobolku nevyhazujte). Vše jemně rozdrťte za postupného přidávání oleje. Směsí silně potřete krůtí prsa a nechte přikryté 1 až 2 hodiny marinovat. 

Mezitím si oloupejte a pokrájejte cibuli na čatní. Rozehřejte olej a cibuli na něm 5 minut poduste. Cranberries (americké brusinky) propláchněte a spolu se šafránem, octem, 100 ml vody a želírovacím cukrem přidejte k cibuli. 6 až 8 minut za častého míchání povařte. Osolte, opepřete. Ořechy nahrubo nasekejte, na pánvi krátce nasucho opražte a vmíchejte do čatní. Nechte vychladnout. 

Silnostěnný kastrol bez tuku rozehřejte, vložte do něj maso a ze všech stran opečte. Přidejte zbylou tobolku vanilky, zalijte vývarem a na mírném plameni přikryté 50 až 60 minut poduste. Vyjměte maso ze základu a nechte je přikryté asi 10 minut odpočívat. Škrob promíchejte s vermutem, vmíchejte do omáčky a nechte přejít varem. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Maso pokrájejte na plátky a naaranžujte na talíř spolu s čatní. Ozdobte tymiánem. Omáčku podávejte zvlášť.