Hlavní obsah

Brusinky americké i lesní mají blahodárný vliv na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké brusinky neboli cranberries jsou zářivě červené plody velikosti oliv, které chutnají po ovoci a jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na zdraví a různorodému využití při přípravě jídel i nápojů.

Foto: Novinky

Talíř s červenými brusinkami

Článek
Krůtí prsa s brusinkovo-ořechovým čatní
Přísady na 4 porce: 800 g krůtích prsou, 1 lžíce koriandrových semínek, 4 hřebíčky, 1/2 lžíce kuliček bílého pepře, 1 tobolka vanilkysvazek tymiánu2 lžíce oleje, 400 ml silného drůbežího vývaru, 4 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce suchého vermutu (například Noilly Prat) sůl a čerstvě mletý pepř
Na čatní: 200 g cibule, 1 lžíce oleje, 340 g čerstvých Cranberries, několik nitek šafránu, 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce želírovacího cukru typ 2:1, sůl a čerstvě mletý pepř, 100 g vlašských ořechů
Příprava: Krůtí prsa opláchněte a osušte. Do hmoždíře dejte koriandr, hřebíček, pepř a stáhnuté listy tymiánu (několik snítek nechte na ozdobu). Tobolku vanilky podélně rozřízněte, vyškrabte dřeň a přidejte do hmoždíře (tobolku nevyhazujte). Vše jemně rozdrťte za postupného přidávání oleje. Směsí silně potřete krůtí prsa a nechte přikryté 1 až 2 hodiny marinovat.
Mezitím si oloupejte a pokrájejte cibuli na čatní. Rozehřejte olej a cibuli na něm 5 minut poduste. Cranberries (americké brusinky) propláchněte a spolu se šafránem, octem, 100 ml vody a želírovacím cukrem přidejte k cibuli. 6 až 8 minut za častého míchání povařte. Osolte, opepřete. Ořechy nahrubo nasekejte, na pánvi krátce nasucho opražte a vmíchejte do čatní. Nechte vychladnout.
Silnostěnný kastrol bez tuku rozehřejte, vložte do něj maso a ze všech stran opečte. Přidejte zbylou tobolku vanilky, zalijte vývarem a na mírném plameni přikryté 50 až 60 minut poduste. Vyjměte maso ze základu a nechte je přikryté asi 10 minut odpočívat. Škrob promíchejte s vermutem, vmíchejte do omáčky a nechte přejít varem. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Maso pokrájejte na plátky a naaranžujte na talíř spolu s čatní. Ozdobte tymiánem. Omáčku podávejte zvlášť.

Reklama

Související články

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Jahody se dříve považovaly za ovoce lásky

Kvůli výtečné chuti a opojné vůni lidé nazývali jahody královským ovocem. Středověk je ale považoval hlavně za ovoce lásky. Věřilo se totiž, že sladké plody...

Výběr článků

Načítám