Hlavní obsah

Zvýšená konzumace alkoholu na Silvestra dodává odvahu k sebevraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) spáchalo v letech 1989 až 2006 na Nový rok v úhrnu sebevraždu přibližně 120 Čechů, zatímco v ostatních dnech od půlky prosince do poloviny ledna se celková sebevražednost pohybuje okolo 70 případů. Sebevražda je ovlivněna mnoha faktory, jedním ze spouštěcích prvků je i alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Podstatná část sebevražd je způsobena větším nebo menším vlivem alkoholu.

Článek

"Podstatná část sebevražd je způsobena větším nebo menším vlivem alkoholu. Ať už sekundárně, nebo proto, že se ten člověk předtím jakoby posilní na kuráži," vysvětlil psychiatr Cyril Höschl.

Podle údajů ČSÚ za období 1994 až 2005 se však k sebevraždám lidé nejvíce uchylují na jaře, konkrétně v dubnu. Podle Höschla to může spekulativně souviset s určitou sezonní závislostí deprese. Vánoční ani jiné svátky nemají na ukončení života vliv.

"Naopak to, že v prosinci je sebevražd nejmíň, se přičítalo takovému tomu přece jenom etickému apelu Vánoc v naší kultuře," řekl Höschl. Ze dnů v týdnu jednoznačně vede pondělí, blíž k víkendu pak páchá sebevraždu stále méně lidí.

Sebevraždy páchají více muži

Reklama

Související témata:

Související články

Devět druhů motivace pro léčbu alkoholismu

Celkem devět druhů motivací může podle psychiatra z léčebny v pražských Bohnicích Karla Nešpora hrát roli v boji se závislostí na alkoholu. Každého motivuje...

Výběr článků

Načítám