Hlavní obsah

Britka porodí dítě bez rakovinotvorného genu

Právo, nek, BBC, DPA

Tento týden se má sedmadvacetileté ženě z Londýna narodit dítě, které v sobě neponese gen vyvolávající rakovinu prsu. Umožnila to tzv. preimplantační genetická diagnostika (PGD) a následná genetická předvolba, jimž se budoucí matka podrobila před umělým oplodněním.

Článek

Učinila tak vzhledem ke skutečnosti, že v rodině otce se ve třech předchozích generacích vyskytla rakovina prsu. Experti z londýnské University College Hospital oplodnili ve zkumavce jedenáct vajíček a tři dny poté zkoumali, která embrya v sobě nebezpečný gen BRCA 1 nesou. Neprojevil se jen u dvou z nich, ostatní zárodky proto lékaři zničili a obě „zdravá“ embrya zavedli do matčiny dělohy.

Bez této procedury by prý pravděpodobnost onemocnění potomka zmíněnou nemocí dosahovala 50 až 85 procent. „Když je šance vyloučit u našeho dítěte tuto chorobu, pak je to cesta, kterou musíme jít,“ řekla žena, která si stejně jako její partner přála zachovat anonymitu. Rodiče zatím nevědí, jaké pohlaví očekávané dítě bude mít.

Genetická selekce embryí je spornou procedurou, která je například v Německu zakázána. Ve Velké Británii se provádí už delší dobu, avšak jen v případě výskytu genů, které jsou jistými nositeli dědičných chorob. Před dvěma lety Britové příslušný zákon ještě více uvolnili a povolili PGD i u rizikových genů, které nezpůsobují nemoc v každém případě. To byl případ i genu vyvolávajícího rakovinu prsu. Proceduru ale musí schválit úřad na ochranu embryí.

„Vstoupili jsme do nové éry, když už dokážeme pomoci lidem, kteří v sobě mají rakovinové geny,“ prohlásil specialista na reprodukční medicínu Paul Serhal. Podle něj existují rodiny, které po generace trpí „genetickým prokletím“.

Bez záruky, že potomek neonemocní

Kritiku na adresu PGD proto Serhal odmítá jako nesmyslnou. Možnost případného zneužití genetických testů podle něj nesmí bránit vědeckému pokroku.

Serhal ale současně upozornil, že procedura, jíž se mladá Londýňanka podrobila, nepředstavuje záruku, že potomek rakovinu prsu nedostane. Existují i jiné příčiny. Gen BRCA 1 a příbuzný gen BRCA 2 stojí v pozadí tohoto onemocnění jen z pěti až deseti procent.

Postup lékařů z University College Hospital mezitím kritizovaly organizace, jež dbají na dodržování etiky v lékařství. „Co přijde příště? Vše směřuje k tomu, že se budou vyrábět děti na zakázku,“ stěžovala si Josephine Quintavalleová ze spolku Comment on Reproductive Ethics.

Reklama

Výběr článků

Načítám