„Alkoholické nápoje totiž obsahují celé spektrum prospěšných látek od kladného účinku samotného etylalkoholu přes antioxidany, vitaminy až po minerály,“ řekl docent. Samozřejmě že to platí pouze u zdravého člověka.

Pokud se alkohol konzumuje denně ve velkém množství, pak jsou zdravotní rizika vysoká. Může vzniknout jaterní cirhóza, prohloubí se kardiovaskulární onemocnění, hrozí vznik zánětu slinivky břišní, rakoviny jícnu, jater a také prudký vzestup krevního tlaku. Docent Táborský proto varoval před přílišnou konzumací alkoholu.

Jedním dechem ale dodal, že pro zdravého člověka je preventivní účinek alkoholu v ochraně kardiovaskulárního systému naprosto nesporný. „Úplná abstinence je ve smyslu rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění srovnatelná s nadužíváním alkoholu,“ uvedl docent. Podle něho jeden až dva drinky denně jsou úměrné a prospěšné.

Nejzdravější je víno
Nejzdravější je podle Táborského rozumná konzumace vína, ale vždy s jídlem. Víno podle něj obsahuje mnoho prospěšných látek tělu a dokonce tzv. resveratrol se nenajde v žádné potravině, pouze ve víně. Působí blahodárně na organismus.

Pivo podle docenta Táborského obsahuje také mnoho užitečných látek. „Jeho úskalím však je, že se často pije ve větším množství, což pro organismus znamená velké množství tekutin, jež zatěžuje kardiovaskulární aparát."

Nejméně prospěšné pro tělo je pití tvrdého alkoholu, tedy destilátů. Jeho dlouhodobé pití může vést k rakovině jater, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku.

„Aby alkohol byl prospěšný našemu zdraví, musíme ho konzumovat s mírou. Vhodné množství je ale záležitostí velice individuální. Ani o nadcházejících Vánocích bychom to s pitím alkoholu neměli přehánět,“ varoval lékař.

Optimální množství alkoholu pro zdravého člověka
Víno: muži 3 až 4 dcl denně, ženy 2 až 3 dcl, vždy 3 až 5krát v týdnu
Pivo: muži 0,3 až 1 litr piva denně, ženy 0,2 až 0,4 litru piva denně, vždy 3 až 4krát v týdnu
Destiláty: muži 3 cl až 5 cl denně, ženy 2 až 4 cl denně vždy 3krát v týdnu