„Ještě před deseti lety jsme měli zhruba 500 nemocných ročně, nyní už je to 700. Růst onemocnění souvisí i s vyšším výskytem žloutenky typu B a C,“ uvedl profesor.

Příznaky jsou velice nenápadné. Například nechutenství, postupný úbytek váhy, ale také tlaky v podbřišku a neurčité zažívací potíže. Do jednoho roku většina pacientů zemře.

Prevencí je nepít nadměrné množství alkoholu, nekouřit. Podle Petruželky se ukázalo, že rizikovými faktory kromě žloutenky jsou také i plísňové jedy v potravě. Ty se mohou vyskytnout například v burských oříšcích nebo v obilovinách při špatném skladování ve vlhkých a teplých podmínkách.

Léčba je chirurgická a v poslední době i biologická, tedy cílená přímo do nádoru. „Je to světlo na konci tunelu pro nemocné,“ tvrdí profesor Petruželka. Podle něj by nákladná biologická léčba měla být soustředěna výhradně do specializovaných onkologických center.