Hlavní obsah

VIDEO: Kluci v akci učí děti zdravě jíst

O tom, že i z celeru, sardinek či brokolice se dá vykouzlit kulinářská pochoutka, se na vlastní oči i jazyk mohli v úterý přesvědčit žáci základní školy Tupolevova v Praze 9. Se svou jízdou YesNeYes.cz se tu totiž zastavili zkušení kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, známí z pořadu ČT Kluci v akci. Ti dětem ukázali, jak snadná a zábavná může být příprava zdravého jídla.

Článek

Známí kuchaři mají v plánu navštívit se svou show dvanáct škol v celkem šesti městech v celé republice. Jízda, která odstartovala 25. listopadu, má mezi dětmi zvýšit povědomí o zdravém stravování.

Akce je součástí projektu Žij zdravě, jehož cílem je upozornit na celospolečenský problém, kterým je obezita. Motem projektu je rovnice: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.

"Projekt je pro novou mladou generaci a je super, že jí můžeme ukázat, jak se dá jednoduše a rychle vařit z dobrých čerstvých surovin, protože jídlo je národní kultura. Snad to bude i letos všechny teens bavit,“ řekli o projektu kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina.

:.Kluci v akci na ZŠ a MŠ v Tupolevově ulici v Prazefoto: Stream.cz

Na začátku si žáci musí vyslechnout krátkou teoretickou část o významu zdravé výživy a představení projektu Žij zdravě. Pak teprve následuje kulinářská show kuchařů, kteří připraví společně s dětmi několik jednoduchých pokrmů. Ty pak samozřejmě děti mohou ochutnat.

A co jíš ty?

Na konci show žáci odpovídají v anketě na otázku: A co jíš ty?

„Výsledky ankety by pro nás měly být vodítkem, jaké jsou stravovací návyky dnešní mládeže a jaký je jejich vztah k pohybu a problematice obezity. Velká část adolescentů nesnídá či neobědvá nebo konzumuje zcela nevhodné potraviny, což samozřejmě přispívá ke vzniku obezity. A právě tento průzkum by nám měl poodkrýt příčiny tohoto stavu a pomoci najít vhodná řešení," řekla lékařka III. Interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Jitka Housová.

Reklama

Související témata:

Související články

Média ovlivňují děti a jejich vnímání krásy

Tlak médií, která prokazatelně patří do každodenního života dětí, je velký. Média dětem ale ukazují nereálné vzory a málokteré je natolik silné, aby se těmto...

Výběr článků

Načítám