Hlavní obsah

Snížené libido může být předzvěstí mužské andropauzy

Právo, Famous, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andropauza je mužskou verzí ženské menopauzy. Ohlašuje se kolem padesátého roku věku, projevuje se podrážděním, zvýšenou únavou a snížením libida. Dochází také k poklesu výkonnosti, soustředění a objevují se poruchy paměti. Za tím stojí pokles hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Foto: Profimedia.cz

Vhodná léčba a úprava životního stylu mohou předcházet zdravotním problémům u mužů v období andropauzy a po ní.

Článek

Snížená hladina testosteronu má vliv na zdraví, kondici a celkovou duševní pohodu, nevyjímaje sexuální zdraví.

Snížená hladina testosteronu má vliv na zdraví, kondici a celkovou duševní pohodu, nevyjímaje sexuální zdraví.

Podle doktora Malcolma Carrutherse z londýnského Centra mužského zdraví však někteří muži nemají hladinu testosteronu nižší, ale stanou se vůči tomuto hormonu imunní. Takže jeho hladina je v těle normální, ale tělo už na něj nedokáže reagovat správným způsobem.

Vedle únavy a podráždění se vyskytují časté zlomeniny

Ve zvýšené míře se vyskytují zlomeniny. Polovina pacientů se zlomeninou stehenní kosti má nízké hodnoty testosteronu. Zvyšuje se také hladina látek způsobujících aterosklerózu, a proto je zvýšené i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zhoršuje se metabolismus inzulínu a snižuje se na něj citlivost, tím je také větší možnost vzniku cukrovky.

Důležité je nerezignovat

„Příčinou únavy, podráždění i snížení sexuálního apetitu může být fakt, že tělo ve skutečnosti začne být rezistentní vůči účinkům testosteronu. Velkému počtu mužů by mohla pomoci náhradní hormonální léčba,“ uvedl Carruthers pro Daily Mail.

„Příčinou únavy, podráždění i snížení sexuálního apetitu může být fakt, že tělo ve skutečnosti začne být rezistentní vůči účinkům testosteronu. Velkému počtu mužů by mohla pomoci náhradní hormonální léčba,“ uvedl Carruthers pro Daily Mail.

Ke změně hladiny testosteronu v andropauze mohou vést také problémy v manželství, změna sociálního postavení, nespokojenost v práci, nedostatek pohybu a dlouhodobé negativní účinky alkoholu a cigaret. Podle profesora Johna McKinlaye z Výzkumného institutu v Nové Anglii by muži však neměli spoléhat na tablety, ale začít hodně cvičit a držet dietu.

Je velká škoda, že mnoho mužů zcela rezignuje a všechny své potíže přičítá pouze stáří. Domnívají se, že jim už nic nepomůže, a do ordinace lékaře je nedonutí jít ani manželka.

Nízká hladina testosteronu se snadno zjistí laboratorním vyšetřením krve. Pokud se postižený rozhodne pro léčbu, je třeba ještě vyšetřit prostatu. Jestliže je diagnóza potvrzena, stačí užívat dražé nebo aplikovat injekce.

Léčbu nesmíme použít u těchto diagnóz

  • karcinom prostaty nebo prsu
  • srdeční, ledvinová nebo jaterní nedostatečnost
  • zvětšení prostaty

Léčba je individuální. Někomu postačí jen krátkodobá kúra, která vyladí organismus k vyšším obrátkám, a pak už pacient nemusí brát nic. Jindy je to záležitost dlouhodobá, mnohdy celoživotní. Samozřejmě je třeba pacienta průběžně sledovat. Někdy se totiž mohou objevit nové skutečnosti, na které musí lékař reagovat úpravou léčby.

Výsledky jsou viditelné již v krátké době

V každém případě znamená léčba velký přínos, zejména u mladých mužů, kde je také zcela na místě. I u starších mužů zaznamenáme výrazné zlepšení kvality života. Je však třeba pacienty seznámit s tím, že s sebou možná nese určitá rizika, proto je třeba, aby absolvovali pravidelné kontroly.

"Mám zkušenost, že léčba přináší mnohdy velmi dramatický zvrat. Již po několika týdnech je na kontrole jiný člověk. Projeví se to už na držení těla. Přichází člověk plný síly, s dobrou náladou, prostě v pohodě. Hlásí i zlepšení paměti. Samozřejmě mi neopomene sdělit, že se opět začal zajímat o sex a že potíže s erektilní dysfunkcí patří minulosti," dodává dr. Karel Kočí, specialista na hormonální léčbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám