Hlavní obsah

Podle hygieniků je žloutenka v Česku na ústupu

Hrozba nakažením žloutenky typu A se postupně snižuje. Podle hlavního hygienika Michaela Víta za minulý týden přibylo pouze 59 nových případů, téměř o 50 méně než týden předtím. Největší počet nákaz hlásila Praha, 34 případů. Ve středních Čechách se počet nemocných zvýšil o sedm.

Článek

V ostatních krajích se počet nových případů pohyboval okolo jednoho až čtyř. Celkem v ČR od ledna "nemoc špinavých rukou" napadla 1163 lidí. Loni onemocnělo hepatitidou typu A jen 128 lidí.  

"Tendence je jistě sestupná," řekl Vít. Vzestup onemocnění žloutenkou odeznívá i v Olomouckém kraji, kde v minulých týdnech nemocnost stoupala.

Epidemie žloutenky vypukla na počátku letních prázdnin, původně v komunitě injekčních uživatelů drog v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.

Inkubační doba činí 14 až 50 dní. Zpočátku se nemoc projevuje jako chřipka. Postižený má zvýšenou teplotu, bolí ho hlava a svaly, je unavený, má rýmu a kašle. Přidat se může zánět spojivek a poté žaludeční a střevní problémy. Ve vlastní fázi onemocnění se objevuje "žloutenka", kdy má člověk tmavší moč, světlou stolici a svědí ho kůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Je čas na očkování proti žloutence

V Praze začala ve středu 28. května kampaň Žluté týdny, která informuje o žloutenkách typu A a B a možnostech očkování. Podle Státního zdravotního ústavu...

Výběr článků

Načítám