Hlavní obsah

Češi jsou stále nejvíce ohroženi rakovinou tlustého střeva

Novinky, das

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhé nejčastěji vyskytující se onkologické onemocnění na světě. Bohužel Česko si již několik let drží velmi smutný primát, kdy frekvence výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku patří mezi nejvyšší na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ročně zjistí lékaři po celém světě téměř milión nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, zhruba poloviční množství lidí každý rok této chorobě podlehne.

Článek

Výskyt rakoviny tlustého střeva ovlivňuje hned několik faktorů, které jednak nemůžeme ovlivnit, kam patří například dědičnost, věk, prostředí a poté faktory, jimž lze předcházet a sem patří především strava a životní styl.   

Za vše může genetika

Genetické poruchy vedoucí k rakovině mohou být různé. Bohužel často je genetické zatížení u jednotlivce opravdu velmi vysoké - ohroženi jsou všichni nejbližší příbuzní.

V současné době lze pomocí vyšetření prokázat, zda je jedinec ohrožen rakovinou. V případě pozitivních výsledků je pak velmi nutné zavést opatření snižující rizika vzniku onemocnění, jedná se především o úpravu jídelníčku a změnu životního stylu.

"Ohroženi kolaterálním karcinomem jsou pak i více lidé s nespecifickými střevními záněty, kam především patří ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc. Tito lidé by měli hlavně spolupracovat s lékařem, chodit na pravidelné kontroly a dodržovat předepsanou léčbu," vysvětlují odborníci na serveru Střevní-záněty.cz  .  

Začněte u jídla

Na vznik rakoviny má vliv jednak velký podíl živočišných tuků, vysoké teploty, při kterých jsou potraviny upravovány, a také vysoký příjem kalorií. Lze tak i vysvětlit, proč touto rakovinou bývají velmi často napadeni obézní lidé.

Svůj velký podíl na vzniku onemocnění má také nedostatek vlákniny v jídelníčku. Vláknina přispívá k pasáži a formování stolice. Pomáhá mechanicky „očisťovat“ střeva od látek, které by na střevní sliznici mohly působit škodlivě. Proto by náš jídelníček měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a luštěnin.

Problémy může způsobit i alkohol. Proto by se ho lidé s pravděpodobností onemocnění měli vzdát. Asi nejnebezpečnější je tvrdý alkohol a poté pivo, u nějž se předpokládá, že způsobuje změnu bakteriálního osídlení střeva, což může být důvod vedoucí k rakovině.   

Pohyb, pohyb a zase jen pohyb

Sedavý způsob života střevům rozhodně neprospívá. Nedostatek pohybu může vést k chronické zácpě, vzniku hemoroidů a dlouhodobě může zvyšovat riziko rakoviny střev.

Začít se víc hýbat by proto mělo být úplnou samozřejmostí. Nemusí jít přímo o vrcholový sport. Stačí úplně více chodit, procházet se a omezovat takové vymoženosti jako je výtah či automobil.

Sami můžete ovlivnit:

  • do jídelníčku zařaďte více potravin s vysokým obsahem vlákniny (zdroje vlákniny: obiloviny - celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory)
  • snižte množství živočišných tuků v příjmaných potravinách (jezte více čerstvých ryb, libového výsekového masa a drůbeže, a méně paštik, uzenin, hamburgrů…)
  • omezte červené maso a nahraďte jej raději drůbežím
  • hlídejte svou váhu a kondici
  • pro pravidelnou stolici pomůže i pohyb
  • snižte spotřebu alkoholu
  • nekuřte

Lidé by si měli především uvědomit, že karcinom tlustého střeva patří mezi velmi závažné onemocnění, které lze však velmi dobře léčit, pokud člověk přijde k lékaři včas.

Reklama

Související články

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Potravinové alergie či potravinová intolerance patří mezi hlavní důvody vzniku Syndromu zvýšené propustnosti střeva nebo-li Leaky gut syndromu. Špatné trávení...

Výběr článků

Načítám