Hlavní obsah

Citlivé zuby trápí téměř polovinu populace

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Pierce Brosnan, jeden z populárních představitelů agenta Jamese Bonda, nemůže pít studené nápoje a jíst příliš teplá jídla. Trápí ho citlivé zuby. Jeho problém ale není tak neobvyklý, jen v Česku s podobnými obtížemi trpí až polovina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Speciální pasta na citlivé zuby dokáže problémy s citlivými zuby snížit.

Článek

Odborníci odhadují, že s tímto problémem zápolí v ČR v různé míře 30-50 % populace. Někdo nereaguje citlivě jen na horkou nebo studenou potravu, ale i na jídla a nápoje hodně sladké, případně hodně kyselé. Citlivé zuby mívají v zásadě dvě příčiny: obnažené krčky nebo narušenou sklovinu zubu.

Pozor na ustupující dásně

Krček zubu se většinou obnaží kvůli ustupujícím dásním. Důvodem bývá buď přehnané čištění zubů tvrdým kartáčkem, nebo zánět dásní. Vyvolá ho plak, který se při nevhodném čištění zubů hromadí v prostoru mezi zuby a dásněmi.

Prevence je v obou případech jednoduchá: používat měkký kartáček a správnou techniku čištění zubů.

Malými krouživými pohyby, kterými vyčistíte i prostory za dásněmi. Ukáže vám je stomatolog nebo zubní hygienistka. Ta vám doporučí i další vhodné pomůcky.

Speciální pasty

„Pokud je důvodem citlivých zubů narušená sklovina, je nutné navštívit stomatologa,“ říká profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze.

„Zjistí, jestli potíže vyvolal kaz, obrušování zubů dané třeba jejich špatným postavením nebo například příliš častá konzumace sladkých, případně kyselých jídel.“

Ta mění pH v ústech a kyselé prostředí, které tam pak vznikne, narušuje sklovinu. Pokud se tak děje často, může dojít k tomu, že se obnaží zubovina, která je porézní a kterou jídlo nebo pití snadno pronikne až k nervům.

Způsobů, jak problém vyřešit, je celá řada. Objasní je stomatolog. Dobré je spolu s měkkým kartáčkem používat i speciální pastu na citlivé zuby.

„Je jemnější než ta běžná, navíc často obsahuje látky, které uzavřou póry zuboviny a sníží potíže s citlivými zuby,“ říká profesor Broukal.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři mění názor na boj s paradentózou

Paradentóza nás nemusí připravit jen o zuby, ale i o život. Lidem s chronicky zanícenými dásněmi hrozí vyšší riziko infarktu nebo mrtvice, ale i dalších...

Výběr článků

Načítám