Podle nejnovější studie amerických odborníků červené víno odbourává projevy stárnutí či působí jako prevence rakoviny právě díky obsaženému resveratrolu.

Stejně jako víno pomáhá i černý rybíz

Vedle toho je resveratrol bohatě zastoupen také ve tmavém bobulovém ovoci. V červeném víně je ho však nejvíce a podle expertů z Floridy, kteří při pokusech pracovali s hlodavci, dokáže resveratrol steatóze nejen předcházet, ale ztučněným játrům také přímo pomáhat.

K akumulaci tuku do jater dochází při chronické konzumaci alkoholu a může vést až k cirhóze a fibróze jaterní tkáně. Následuje selhání jater a případně i smrt.

Podle floridských univerzitních expertů dokázal resveratrol bránit nejen ukládání tuku v játrech, ale také odbourávat ten, který v nich už byl uložený.

Studie byla publikována v časopise Physiology: Gastrointestinal and Liver Physiology.