Hlavní obsah

Pacienti s rakovinou se mohou poradit o biologické léčbě

Právo, Václav Pergl

S převratnou novinkou přišla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí a 1. lékařská fakulta UK: společně vybudovaly poradenské oddělení biologické léčby pro pacienty s rakovinou. Úlohou poradenských center je zejména zpřístupnit tento typ léčby co nejširšímu počtu nemocných co nejdříve.

Foto: Profimedia.cz

Biologická léčba je vysoce účinná u nemocných rakovinou prsu, tlustého střeva, konečníku, plic a ledvin. Ilustrační foto

Článek

"Jde především o to podat správný lék správnému pacientovi ve správnou dobu,“ řekla Právu ve čtvrtek docentka Petra Tesařová z onkologické kliniky uvedené nemocnice.

Pacient ale i lékař dostanou také informace na e-mailové adrese biolecba@vfn.cz a od pátku i na telefonu 724 151 028.

Biologická léčby není pro každého

Cílená biologická léčba je už dnes součástí standardní léčby. Směřuje přímo do nádorové buňky, která však musí mít určité znaky. Jak řekl přednosta onkologické kliniky profesor Luboš Petruželka, někteří pacienti i se stejným typem rakoviny ji mají, jiní ne.

Pokud pacient uvedené buňky má, biologická léčba je vysoce účinná zejména u nemocných rakovinou prsu, tlustého střeva a konečníku, dále plic a ledvin. Poradenské oddělení pro biologickou léčbu by mělo umožnit nemocným dostupnost léčby ve správnou dobu a současně jim poskytnout nepřetržitou konzultaci o onemocnění a léčbě.

Určení kdo léčbu dostane a její vlastní aplikace pak probíhá na onkologické klinice ambulantním způsobem bez hospitalizace nemocného.

Nemocní se v ČR mohou obrátit na 18 center

Podle profesora Petruželky v ČR je nyní 18 komplexních onkologických center, kde se tato léčba podává. Od zdravotních pojišťoven mají peníze na všechny léky, které pacient potřebuje. Zatím se však biologická léčba nedostala ke všem, kteří ji potřebují a právě toto má nový projekt změnit.

Pokud pacient zavolá nebo napíše do poradenského centra odkudkoli z ČR, dozví se adresu nejbližšího odborníka, který mu pomůže a také jakou dokumentaci má s sebou přinést. Předpokladem pro správné nasazení, jak uvedl přednosta patologického ústavu profesor Ctibor Povýšil, je laboratorní vyšetření molekulárně biologických znaků nádorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám