Hlavní obsah

Nejlepší zbraň na chřipku - očkování a otužování

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme úžasné léky na různé nemoci, ale žádný na chřipku. Vir, který ji vyvolává, není totiž jen vysoce infekční, ale také velice proměnlivý. Proto je zatím nejúčinnějším prostředkem proti této nemoci preventivní očkování a otužování.

Článek

V České republice se každý rok nechává očkovat proti chřipce 7 % lidí. Ve vyspělých evropských zemích je to 15-30 %, ale třeba v takové Kanadě až 33 %.

Spousta lidí, kterým chřipka každý rok znepříjemní minimálně týden, si tam spočítala, že se jim peníze investované do očkování několikanásobně vyplatí.

Tím spíš, že obvykle nejde jen o týden nemoci, ale také o dva až tři týdny rekonvalescence, kdy jim není dobře, snáz se unaví atd. Navíc na infekci viru často nasedne infekce bakteriálním, a tu bývá nejednou nutné léčit antibiotiky.

Diabetici a pacienti s chronickými chorobami srdce a cév, dýchacích cest nebo ledvin se u nás nechávají očkovat častěji. Jednak proto, aby chřipka nezhoršila jejich zdravotní stav, a navíc jim zdravotní pojišťovny očkování hradí nebo na ně přispívají.

VZP a VoZP letos nabídly všem svým klientům, kteří o očkování proti chřipce projeví zájem, příspěvek ve výši 500 Kč. Jestli se k nim přidaly i ostatní pojišťovny, na to je třeba se informovat u té vaší.

Kdy očkování nepomůže

I když je očkování nejúčinnější prevencí proti chřipce, určitě není všelékem. „Chrání člověka 6 až 12 měsíců ze 70 až 90 procent, ale jen proti konkrétnímu viru,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

„Většinou proti tomu, u kterého se dá předpokládat, že bude ten rok nejrozšířenější. Mladé lidi obvykle chrání úplně, u starších se může stát, že chřipku sice prodělají, ale v mírnější podobě a s menším rizikem možných komplikací.“

Někteří pacienti si stěžují, že jim očkování nepomohlo, i tak onemocněli. Obvykle si neuvědomí, že je neskolila chřipka, ale některá z bakteriálních nebo virových infekcí, před kterými je vakcína nechrání. Taková bakteriální nákaza u nich někdy vyvolá nachlazení, jindy rýmu, kašel nebo některou z dalších infekcí dýchacích cest.

V roli zabijáka

Většina z nás považuje chřipku za banální nemoc. Přitom na komplikace vyvolané chřipkou zemře v ČR podle odhadů některých odborníků každý rok 1000 až 3000 lidí.

Jak velkou hrozbou je pro seniory, o tom něco napovídá jeden údaj: po chřipkových epidemiích se v domovech důchodců většinou uvolnilo 30 až 40 % míst. Tolik seniorů následkům chřipky podlehlo.

Jakmile tam zavedli očkování proti chřipce, začaly být na místa v domovech daleko delší čekací lhůty. Chřipkové epidemie tam navíc probíhají s menšími následky. Očkování nesnižuje jen počet úmrtí, ale i délku hospitalizace a další následné komplikace.

„Vakcína účinkuje pouze rok a má to svůj důvod,“ říká profesor Beran. „Výrobci pro ni každý rok vybírají trochu jiný kmen viru, na základě doporučení odborníků. Volí takový, o kterém jsou přesvědčení, že se tento rok nejvíc rozšíří.“

Čím víc se pak shoduje s virem, který epidemii skutečně vyvolá, tím lépe vakcína funguje. Jak důležité je vybrat správný kmen, o tom svědčí následky pandemií chřipky v minulém století. Vir, který v roce 1918 zabil 30 miliónů lidí, tedy o 20 miliónů víc, než jich padlo v první světové válce, byl tak smrtící právě proto, že mezi ním a viry z předcházejících epidemií existovala jen malá shoda.

Kde si vakcínu nechat píchnout

Cena vakcíny proti chřipce se pohybuje kolem 150 korun, za aplikaci injekce zaplatíte u lékaře od 50 do 150 korun. Lepší bývá zajít do očkovacího centra než si ji kupovat v lékárně a nechat si ji píchnout svým lékařem.

„Očkovací látka citlivě reaguje na změny teploty,“ vysvětluje profesor Beran. „Když ji někdo tahá dva dny po kapsách nebo v kabelce, určitě jí to neprospívá. V očkovacích centrech ji vyndají rovnou z lednice. V některých z nich zaplatíte možná za aplikaci vakcíny o něco víc, 150 až 300 Kč, ale rozdíl v ceně není dramatický. A máte jistotu, že vakcína je v pořádku.“

Nejlepší termín

Do centra je nejlepší zajít v říjnu nebo v listopadu. Chřipky se nejčastěji objevují v prosinci, v lednu a únoru, případně na jaře. Protilátky si tělo vytvoří již za 14 dní po očkování, maxima dosáhnou třetí až pátý týden.

Pokud se u vás objeví příznaky některého z onemocnění dýchacích cest, musíte očkování odložit.

Lékaři nedoporučují očkovat jinak zdravé děti. Jejich organismus se s infekcí dobře vyrovná, navíc prodělaná chřipka posílí jejich obranyschopnost vůči dalším nákazám.

Praktické informace

Spoustu praktických informací najdete na www.chripka.cz. O očkování na www.vakciny.net v kapitole Doporučené očkování. Lékaři ho navrhují hlavně lidem, kteří přicházejí do kontaktu s veřejností: prodavačkám, učitelkám, zdravotníkům, pracovníkům na přepážkách, zaměstnancům v hromadné dopravě apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka dokáže i zabít

Chřipka zabila víc lidí, než jich padlo v první světové válce. Při epidemii v letech 1918-19 jich zemřelo kolem 30 miliónů, ve válce asi 10 miliónů. Zabiják...

Výběr článků

Načítám