Hlavní obsah

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti jsou křehčí a snadno se lámou. Toto metabolické postižení bývá záludně pomalé a „tiché“ bez klinických příznaků až do prvních zlomenin.

Článek

Osteoporóza se nejčastěji vyskytuje u žen po přechodu. Má souvislost se změnou hladin hormonů v těle ženy. Postihuje však i muže. Statistiky ukazují, že osteoporózou onemocní každá třetí žena a každý pátý muž starší padesáti let. Může se ale projevit také v mladším věku.

Podcenila brzký přechod

Osteoporóza je hlavně záležitostí staršího věku nad 60 let, ale dokáže ženu překvapit i dříve:

Paní Hana přestala menstruovat ve 45 letech. Jiné potíže s přechodem neměla. Na pravidelné kontroly ke gynekologovi nechodila, protože ji nic netrápilo. Až v sedmapadesáti se na radu kamarádky k ženskému lékaři vydala. Po patnácti letech od poslední prohlídky.

Doktor provedl gynekologické vyšetření včetně cytologie (prevence rakoviny děložního hrdla), naplánoval mamografii a vzhledem k době nástupu menopauzy odeslal pacientku na denzitometrii (změření hustoty kostí). Denzitometrie prokázala osteoporózu a odborník Haně nasadil příslušnou léčbu.

Hana přitom mohla situaci předejít včasným užíváním hormonů. Teď už ví, jak je důležité chodit pravidelně na gynekologické prohlídky, i když netrpí zjevnými problémy. A že není dobré podcenit předčasnou menopauzu.

Drahá léčba

Osteoporóza představuje současně velký společenský problém. Následné zlomeniny postihují mnoho lidí. Pracovní neschopnost bývá často dlouhodobá a v mnoha případech nastává částečná nebo trvalá invalidita.

Diagnostika a léčba není pro společnost levná, ale následky nezjištěné a neléčené nemoci jsou mnohem nákladnější. Podle toho, jak populace stárne, se dá právem předpokládat rychle rostoucí výskyt této choroby provázené zlomeninami.

„Těžké zlomeniny, operace a nutnost dlouhodobého pobytu v nemocnici jsou spojeny s rizikem úmrtí. Každý jistě zná ze svého okolí starší ženu, která upadla, zlomila si krček stehenní kosti a po několika dnech nebo týdnech zemřela třeba na následek infekce nebo jiné komplikace. Na začátku toho problému ve valné většině případů stojí osteoporóza,“ říká MUDr. Milan Cabrnoch, předseda Českého národního fóra proti osteoporóze.

Čtyřicet minut denně

Velký význam má prevence - předcházení vzniku onemocnění, včasná diagnostika a účinná terapie, tedy léčba nemoci.

Řídnutí kostí můžeme zabránit především dostatkem přiměřeného pohybu a současně odpovídajícím přísunem vápníku v potravě. Nejúčinnější je začít v dětském a mladistvém věku. Je dokázáno, že děti, které jsou denně 40 minut intenzívně v pohybu, mají pevnější kosti než jejich méně aktivní vrstevníci. Chlapci mají více kostní hmoty o 9 % a dívky o sedm procent, pohybově zdatní hoši vykazují o 12 procent pevnější kosti a děvčata o 9 %.

Pravidelné cvičení a posilování svalů od mládí je velice důležité. Svaly totiž pomáhají právě k vytvoření pevných kostí, v dospělosti udržují jejich sílu a ve stáří přispívají k lepší koordinaci. Tak zabraňují častým pádům způsobujícím těžké zlomeniny.

Jak nemoc odhalit

Včasné rozpoznání osteoporózy je nejdůležitější podmínkou pro její správnou léčbu a zastavení či zpomalení rozvoje choroby. Známe řadu faktorů, které pomáhají určit riziko jejího vzniku. Jedním z dobrých nástrojů je takzvaný minutový test, který publikuje na internetu na úvodní stránce České národní fórum proti osteoporóze. Pacient pak vyhledá svého praktického lékaře nebo v případě ženy gynekologa, který doporučí další postup.

Existuje několik vyšetření, která umožňují zjistit, zda pacient osteoporózou trpí, v jakém stadiu a jak rychle se choroba rozvíjí. Odborník doporučí odpovídající postup.

Osteoporózu je možné úspěšně léčit. Léčba může zpomalit i zastavit rozvoj nemoci. Nejvhodnější je úprava životního režimu s důrazem na přiměřenou tělesnou aktivitu a dietní opatření, abychom organismu zajistili dostatečný přísun potřebných minerálů. Součástí léčby mohou být podle rozhodnutí lékaře i účinné léky.

Rizikové faktory

Kromě dědičnosti a věku ženy nejvíce ohrožuje klesající hladina hormonu estrogenu v krvi. U mužů je to užívání kortikosteroidů, dále silný alkoholismus, kouření, nadměrný přísun kávy, nízká tělesná hmotnost (oproti stavu ve 25 letech o více než 10 % nižší).

Také špatná životospráva - nedostatečný přísun vápníku a vitamínu D, nadměrná aktivita spojená s dietami, anorexie a podvýživa. Příčinou může být i jiné onemocnění, často hormonální soustavy např. štítné žlázy.

Více na: informační telefonní lince 224 266 261, pondělí-čtvrtek 10.00-15.00 hodin www.osteo-forum.cz

Prospěšné tai-chi

Nemocným s osteoporózou vyhovují relaxační cviky, z posilovacích ty pomalu prováděné, bez prudkých a kroutivých pohybů. Cvičení, jako je jóga nebo tai-chi, mohou být v prevenci mnohem efektivnější než zdánlivě namáhavější sporty.

Mezinárodní nadace proti osteoporóze uvádí, že po šestiměsíčním praktikování tai-chi se redukuje riziko této nemoci až o 70 procent, zejména u starších osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Pomeranče a grepy mohou posilovat kosti

Popíjení džusu z citrusových plodů, zvláště z pomerančů a grepů, může posilovat kosti. Odborníci z A&M University v Texasu prokázali, že šťávy z těchto plodů...

Větší množství kalcia dokáže snížit váhu

Větší množství kalcia dokáže u žen středního věku vyřešit problém s nadváhou. Doktor Alejandro J. Gonzalez z Výzkumného centra pro rakovinu Freda Hutchinsona...

Výběr článků

Načítám