Hlavní obsah

Plešatost nemusí být definitivní

– STOCKHOLM

Nahmatali jste si na temeni lysé kolečko a teď se ho zoufale snažíte maskovat v hrůze, že se rozroste v regulérní a trvalou pleš? Pak se bojíte zbytečně, vědci totiž přišli na způsob, jak povzbudit kůži, aby začala znovu produkovat vlasy.

Článek

Švédští vědci objevili v kmenových buňkách gen, který je schopen vyprovokovat tvorbu nových vlasových váčků u myší.

Nové kmenové buňky se přitom navlas shodují s těmi původními. Nový objev vyvrací předchozí názory na identitu vlasových váčků. Vědci zjistili, že vlasové váčky u myší obsahují chemickou sloučeninu zvanou Lgr5, o které se dříve předpokládalo, že se vyskytuje jen ve střevech.

Vlasy rostou rychle a jsou silné

Ukázalo se však, že když je tento protein transplantován na záda mrtvé myši, začnou tam růst chlupy. Je také přímo neuvěřitelné, že nové kořínky vlasů zůstávají aktivní a silné až 14 měsíců.

Proces nového růstu je přitom velmi rychlý: kořínky vlasů se začínají tvořit už dva dny po aplikaci proteinu Lgr5. Po týdnu jsou už vlasové váčky zřetelně viditelné.

Vedoucí výzkumu Rune Toftgerd a jeho tým prokázali, že kmenové buňky ve vlasových váčcích myší obsahují Lgr5 a právě tato sloučenina je zodpovědná za šíření vlasového porostu.

Potvrdili také, že i jednotlivé kmenové buňky obsahující tuto sloučeninu jsou schopné po přenesení na pleš podnítit růst celých kořínků vlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Plešatost mužů způsobují geny matky

Němečtí genetici zjistili, že holohlaví pánové dědí řídký vlasový porost po matce, nikoli po otci. Pokud má někdo holohlavého otce, pak to vůbec neznamená,...

Hypnóza může pomoci léčit ztrátu vlasů

Lidem s nepravidelným vypadáváním vlasů může pomoci hypnóza. Dostat se do podvědomí s proškoleným odborníkem může být prospěšné pro nemocné tzv. alopécií.

Výběr článků

Načítám