Hlavní obsah

Chirurgové získali zdatného pomocníka - robota

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novojičínská nemocnice se stala sedmým zdravotnickým zařízením v České republice, kde se mohou provádět robotické operace. Da Vinci, jak se robot jmenuje, už má za sebou první úspěšnou akci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Primář gynekologického oddělení novojičínské nemocnice Pavel Bartoš (uprostřed) vysvětluje, jak robot da Vinci při operacích funguje.

Článek

Robota využívají lékaři nemocnice v Novém Jičíně od úterka při operacích v břišní a hrudní chirurgii. Jedná se o první zdravotnické zařízení v Moravskoslezském kraji, které může provádět robotické operace.

První, koho novojičínští lékaři operovali s pomocí robota, byla pětašedesátiletá žena. "Odstranili jsme jí zhoubný nádor a mízní uzliny v oblasti pánevní dutiny,“ popsal primář gynekologického oddělení Pavel Bartoš, který operaci vedl.

Ačkoli pacientka trpí značnou obezitou, její váha dosahuje ke 100 kilogramům, netrval zákrok déle než tři hodiny. "Z toho jsme měli čtyřicet minut na přípravu a deset minut jsme připojovali robota k pacientce. Samotná operace plynula příjemně a byla hotova za dvě hodiny.“

Výhody práce s robotem spatřuje Bartoš hlavně v tom, že operace je velmi přesná a pacienti mohou po zákroku odejít z nemocnice mnohem dřív, než kdyby absolvovali klasický operační zákrok. „Doba pobytu v nemocnici se například u pacientky, kterou jsme operovali dnes, zkrátí zhruba o polovinu, což jsou tři až čtyři dny. Důležitý je ale i komfort operatéra, který je v tomto případě výborný,“ ocenil primář. Jediný rozdíl oproti klasické operaci vidí v tom, že se lékař přímo nedotýká operované tkáně. „To je ale pouze o zvyku,“ prohlásil Bartoš.

Zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj, nekoupil zcela nového robota, který by stál více než 70 milionů korun. Nemocnice dostala repasovaný přístroj v hodnotě 30 milionů. Od toho nového se však prý liší hlavně softwarem.

„Robot se skládá ze čtyř ramen, přičemž tři ramena jsou vybavena nástroji a jedno je kamerové rameno. Tím lékař vidí do dutiny, kterou operuje. Další částí je ovládací konzola, u které sedí operatér a pomocí joysticku ovládá pohyby jednotlivých ramen. Třetí částí je kontrolní věž. Ta obsahuje počítač a všechny ostatní části,“ popsal přístroj Jindřich Řehák, zástupce firmy, která robota do České republiky dováží. Upozornil, že pro vniknutí nástroje do těla pacienta postačí otvor o průměru 5 milimetrů.

Důvodů, proč da Vinciho dostala právě novojičínská nemocnice, je podle hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského (ODS) víc. „Tato nemocnice patří v některých oborech ke špičkovým zařízením a měla také výborně připravený tým pro robotické operace,“ poukázal.

Jak řekl Právu ředitel Nemocnice v Novém Jičíně Radan Gocal, do konce letošního roku bude robot využit asi při 50 operacích. „V příštím roce bychom chtěli s jeho pomocí odoperovat minimálně tři sta pacientů,“ dodal. Pro operace s robotem jsou už nyní připraveny v Novém Jičíně tři operační týmy. V každém z nich jsou dva lékaři, kteří umí da Vinciho ovládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám