Hlavní obsah

Virus HIV je starší než se předpokládalo

NEW YORK

Virus HIV už má podle nejnovějších studií zhruba sto let. Dosud se mínilo, že virus vznikl mutací někdy kolem roku 1930, ale magazín Nature otiskl studii, podle níž nejpravděpodobněji vznikl už kolem roku 1908.

Článek

Genetická analýza pomohla stanovit rok 1908 jako datum vzniku viru HIV, přestože vědci dodávají, že virus mohl vzniknout už v roce 1884, nebo až kolem roku 1924. Objevy pocházejí ze vzorků odebraných pacientům v Africe mezi roky 1959 a 1960.

Tyto vzorky totiž byly pozitivní na přítomnost viru HIV a vědcům dnes dovolí podívat se do historie tohoto zabijáky imunity. Do dnešní podoby přitom prý zmutoval virus právě před stovkou let.

Tyto vzorky totiž byly pozitivní na přítomnost viru HIV a vědcům dnes dovolí podívat se do historie tohoto zabijáky imunity. Do dnešní podoby přitom prý zmutoval virus právě před stovkou let.

Virus se přenesl z šimpanzů na lidi v Africe. Nestalo se to zřejmě při pohlavním styku, ale při zpracovávání masa těchto opic. A dlouho virus zůstával jen lokální nákazou, která se dále nešířila. Až se lidé v Africe začali sdružovat a stěhovat do velkých měst, virus se masově rozšířil prostřednictvím prostituce.

V České republice se počet lidí, kteří se od poloviny 80. let nakazili virem HIV blíží k 1100. Přes polovinu z nich žilo nebo stále žije v Praze. Nemoci AIDS v ČR podlehlo více než 130 lidí.

Hlavními příčinami šíření infekce je nedodržování pravidel bezpečnějšího sexu, nitrožilní užívání drog a nízký zájem o HIV testování.

Počet HIV pozitivních a nemocných AIDS stoupá od roku 1989. Přesto se dařilo v 90. letech státu díky štědré podpoře preventivní programů držet počet infikovaných na nejnižší úrovni v Evropě. Po omezení dotací nastal podle některých odborníků nežádoucí nárůst.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcína proti AIDS je v nedohlednu

Ročně se na výzkum viru HIV a nemoci AIDS vynaloží miliardy korun na mnoha pracovištích po celém světě. Přestože tu a tam slaví vědci alespoň malé úspěchy...

Výběr článků

Načítám