Hlavní obsah

U hemoroidů návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte

Právo, Petr Veselý

Většina lidí přichází k lékaři s hemoroidy pozdě. Tedy ve zbytečně pokročilém stadiu. Bojí se, že je zákrok bude bolet. Čím více ho ale odkládají, tím vyšší je pravděpodobnost, že tomu tak skutečně bude.

Článek

Hemoroidy jsou vlastně jakési křečové žíly na konečníku. Při počátečních potížích s nimi může při jejich zklidnění pomoct mast, čípek a další přípravky z lékárny. Jakmile se problémy opakují, bývá většinou nutná návštěva lékaře. Ten obvykle vybere nejvhodnější variantu šetrného ambulantního zákroku. Při něm není nutná hospitalizace a bolí jen málo.

Nejčastější metody odstranění hemoroidů:
- Barronova metoda: specialista nasadí na hemoroid gumový kroužek, ten přiškrtí přívod krve do tkáně a hemoroid odumře.
- Sklerotizace: lékař dá pacientovi do postiženého místa injekci se speciální látkou, ta způsobí, že místo zvazivovatí a zbude po něm pouze malá jizva.
- Inframetoda: přístroj vede pomocí optických vláken paprsek k cévě zásobující hemoroid a infrasvětlo cévu přeruší, postižená tkáň odumře.
- Kryoterapie: lékař dosáhne stejného efektu zmražením kousku cévy.
- Longova metoda: využívá speciální přístroj, ten chirurgicky přeruší drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev, a fixuje uvolněnou nebo vyhřezlou sliznici s hemoroidy na její původní místo. K zákroku dochází dál od řitního otvoru, kde není tolik nervových zakončení, navíc nevzniká jizva, která zhoršuje těsnost svěračů.

Někteří lidé podlehnou reklamě a mají dojem, že ta či ona metoda je nejlepší nebo nejméně bolestivá. Nejvhodnější metodu by však měl určovat typ, množství a umístění hemoroidů, tedy přesná diagnóza. Tu stanoví lékař, nikoliv klient.

Pacienti, kteří vnímají velice citlivě bolest, mohou při ambulantních zákrocích požádat lékaře o tišící prostředky. Longovu metodu dělají v lokálním znecitlivění.

Efektivní prevence

Nejlepší je hemoroidům předcházet. Ideální je pít kolem 2,5 litru vhodných tekutin denně a jíst dost vlákniny. To zvláční naši stolici, která pak zbytečně nedráždí sliznici konečníku. Tím spíš, pokud se už na ní začaly dělat hemoroidy.

Hodně také pomáhá většina sportů a vůbec aktivní pohyb. Ideální je například plavání, naopak problematická je třeba cyklistika.

Hodně může pomoci také cvičení, při kterém sevřeme řitní otvor. Pokud tento cvik zvládneme stokrát nebo dvěstěkrát za den, třeba při jízdě do zaměstnání, udělali jsme hodně pro prevenci hemoroidů.

Užitečné je, když si po každé stolici konečník opláchneme vlažnou vodou. Pomocí sprchy nebo bidetu, to už není rozhodující. Smyslem je, aby na něm nezůstávaly zbytky stolice, které můžou postižená místa dráždit, podobně jako samotné pečlivé utírání řitního otvoru papírem.

Řada lidí si na potíže s hemeroidy kupuje nejrůznější prostředky v lékárnách. Pokud vám pomohou zmírnit vaše akutní potíže, je to určitě příjemné a vítané. Horší je, když vás utvrdí v pocitu, že tím je problém vyřešený. Spousta pacientů pak přichází k lékařům s hemeroidy ve zbytečně pokročilém stavu. A i u těchto zdravotních potíží platí: čím dřív za odborníkem přijdete, tím šetrnější léčbu může lékař využít.

Kde hledat pomoc

Důležitější než výběr metody je výběr zručného lékaře. Největší zkušenosti mívají specialisté z velkých nemocnic, ke kterým chodí nejvíc pacientů. Kdo si chce dopřát komfort, může navštívit soukromou chirurgickou kliniku. Nejlepší je vybírat si takovou, která se specializuje na léčbu hemoroidů nebo se zabývá proktologií, tedy chorobami konečníku.

Komu nejvíc hrozí

Hemoroidy obvykle trápí řidiče kamiónů a taxíků, poněvadž prosedí za volantem dlouhé hodiny, ale také lidi se sedavým zaměstnáním, kteří nekompenzují dlouhé sezení aktivním pohybem.

Často postihují také lidi s rychle postupujícím kornatěním cév, tedy s kardiovaskulárními problémy nebo diabetiky, ale i obézní.

U řady žen se objevují jako následek těhotenství a porodu, kdy dochází k přetížení pánevní oblasti a svěračů.

Ztrpčují život i starším lidem, zejména těm, kteří nemají dostatek pohybu, nebo těm, které trápí časté zácpy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hemeroidy lze odstranit téměř bezbolestně

Kdo je chytrý, ten jde s hemeroidy k lékaři včas. Specialista pak může použít šetrné ambulantní metody, které bolí jen minimálně nebo téměř vůbec. Hemeroidy...

Hemoroidy trápí až polovinu populace nad 50 let

Přestože se mnozí snaží o samoléčbu hemoroidů, většinou stejně skončí v rukou lékařů. Moderní operační metoda je dokáže odstranit téměř bezbolestně. "Typickými...

Nejmodernější operativní léčba hemoroidů

Odborné průzkumy ukazují, že více než 50 procent populace starší 50 let trpí obtížemi konečníku, jejichž příčinou jsou hemoroidy. Při jejich vzniku hraje roli...

Výběr článků

Načítám