Hlavní obsah

Houby jsou nejen výbornou pochoutkou, ale mohou i léčit

Sběr hub už prostě k podzimu patří. Houby naleznou uplatnění především v kuchyni, přesto díky svému složení mohou prospívat našemu zdraví a někdy dokonce léčit.

Článek

Houby pro jejich léčebné účinky využívali již před tisíci lety v orientální medicíně. Byly zde hojně používány nejrůznější nálevy a odvary z léčivých hub reishi, shiitake, chaga apod., které lze stále ještě nalézt v Koreji, Číně, Japonsku a východním Rusku.

V současné medicíně jsou léčivé složky z hub používány k léčbě alergií, astmatu, autoimunitních nemocí, jako je revmatoidní artritida, dále se užívají při ateroskleróze, trombóze, infekcích, listerióze a tuberkulóze, a dokonce i v terapii zhoubného bujení.

"Metabolity stimulující imunitní systém jsou používány k léčbě rakoviny a imunodeficitů – ať již sekundárních, vyvolaných jinými onemocněními či léčbou, nebo primárních. Dále se užívají k podpoře léčby antibiotiky při infekcích a jako podpůrná složka vakcín. Metabolity, které tlumí imunitní odpověď, se uplatňují při různých autoimunitních onemocněních a střevních zánětlivých chorobách, jako je Crohnova nemoc," vysvětlují odborníci na serveru Pylovasluzba.cz.

Podle odborníků léčivé složky byly nalezeny u více než 651 druhů hub, z jejich plodnic i mycelií. Biochemicky jsou to hlavně o polysacharidy, polysacharidopeptidy a proteiny, ale také lipidy, fenoly a triterpeny.

Velmi populární hlíva ústřičná

Mezi velmi zdravé houby, které lze nalézt v našich lesích, patří hlíva ústřičná. Roste v září až květnu a její plodnice lze nalézt i za mírné zimy. Nalézt ji lze na živých i odumřelých kmenech listnatých stromů v druhotných smíšených lesích, parcích, stromořadích a porostlých říčních březích na nevápenatých půdách, v ochuzených kyselých nížinných bučinách. Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou a lze ji pěstovat i uměle na slámě, kukuřičných vřetenech či dřevech.

Hlíva se používala i v tradiční čínské a japonské medicíně. Obsahuje velké množství imunostimulačně a radioprotektivně působících polysacharidů, hlavně pak beta-1,3-D-glukan, který zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém a zachycuje volné radikály.

Nezanedbatelný je také obsah houbové vlákniny, která pomáhá odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky. Významné je i množství minerálních látek – draslíku, fosforu a různých mikroelementů (zinek, selen, chrom, měď, bór, jód). Obsahuje vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselinu folovou) a vitaminy C, D a K.

Léčivý glukan

V přírodní medicíně se používají potravinové doplňky s hlívou ústřičnou – s práškem ze sušených plodnic nebo přímo s izolovaným beta-1,3-D-glukanem. Zlepšují stav imunitního systému, jsou účinné při snižování hladiny cholesterolu a při úpravě krevního tlaku (nemoci srdce a cévní soustavy), při kompenzaci cukrovky, mají antialergické a radioprotektivní účinky.

V Japonsku se běžně užívá glukan hlavně jako preventivní látka proti rakovinným onemocněním vyvolaným radioaktivním zářením. Preparáty s obsahem glukanů urychlují hojení ran.

Počet druhů hub je na světě odhadován na 140 000, z nich je ovšem popsáno pouze 10 %. Z této desetiprocentní skupiny je přibližně 50 % druhů jedlých, 2000 je zcela bezpečných a téměř 700 z nich má prokázané léčebné účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Experimentovat s houbami se nevyplácí

Na houby chodí většina z nás ráda. Nejenže je rádi sbíráme, ale také konzumujeme. Právě pokrm z hub se může stát pro někoho osudným.

Lysohlávky mají pomoci v boji proti rakovině

Britští vědci připravují první klinické testy zaměřené na houby lysohlávky. Výtažky z halucinogenní houby by mohly v budoucnosti pomoci v boji proti rakovině.

Falešné mýty kolem konzumace hub

Houby nesmíme znovu ohřívat, jinak riskujeme, že nám bude špatně. To je jedna ze zásad, které se léta tradují. Je to ale falešný mýtus. Pokud jde o houby,...

Výběr článků

Načítám