Hlavní obsah

Med může léčit bakteriální infekce jako antibiotika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Před příchodem antibiotik doporučovali lékaři na infekce horních cest dýchacích med. Kanadští odborníci teď tvrdí, že se med bude při léčbě řady bakteriálních infekcí předepisovat znova. Při mnoha laboratorních pokusech totiž zjistili, že med dokáže řadu bakterií zabíjet a nemá přitom vedlejší účinky jako řada antibiotických léků.

Článek

„Je to ohromující,“ tvrdí vědec Joseph Marson z Ottawa University, podle něhož jsou zázračné ve skutečnosti včely, které dokáží květový nektar měnit v účinný lék.

U medu je podle vědců navíc fascinující, že dokáže zahubit i velmi nebezpečný vůči methicillinu rezistentní kmen zlatého stafylokoka. Ten je totiž odolný vůči širokému spektru antibiotik.

„Výplach či kloktání medem by mohly být použity pro léčbu zánětů dutin,“ uvedl Marson, „nikdo zatím netuší, co v medu vlastně bakterie zabíjí… a ne všechny medy mají stejnou účinnost,“ dodal.

Léčba medem pochází z Austrálie

Neuvěřitelné výsledky s medem měli lékaři z anglického Middlesbrough již před rokem. V tamní univerzitní nemocnici totiž léčili zlatého stafylokoka obyčejným včelím medem. A měli s metodou skutečně dobré zkušenosti, takže se ji snaží rozšířit do celé Británie.

Zlatý stafylokok rezistentní vůči methicilinu (MRSA) ohrožuje tisíce pacientů v celé Británii, kteří jsou nuceni dlouho trávit čas na lůžku v nemocnicích. Experti z James Cook University vyzkoušeli na rány přikládat med a výtažky z chaluh. Účinek byl překvapivě velmi rychlý a silný, takže v univerzitní nemocnici již medovou kúru využívají běžně.

Sterilizované medové náplasti ošetřují zranění a rány, brání stafylokokům v průniku do těla. Chaluhy potom zastavují a absorbují ostatní škodlivé bakterie. Metoda léčby medem pochází od australských domorodců.

Reklama

Související témata:

Související články

Med pomáhá nestárnout

Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují pravidelně med, si život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med totiž pomáhá v boji se stresem, zlepšuje paměť...

Med tiší kašel a pomáhá spát

Nová studie potvrdila, že čajová lžička medu před spaním tiší kašel a navíc pomáhá k lepšímu spánku. Tato medicína našich prababiček má dokonce lepší výsledky...

Výběr článků

Načítám