Hlavní obsah

Podiatr si poradí se zarostlým nehtem i s vybočeným palcem

Právo, Petr Veselý

Kdo to nezažil, netuší, jak dramaticky dovede člověku ztrpčit život zarostlý nehet, vbočený palec, výrůstek na patě nebo na kloubu palce u nohy. MUDr. Karel Mašek řeší tyto problémy spolu s úrazy a různými druhy zranění denně.

Foto: Profimedia.cz

Než začneme intenzivněji sportovat, měli bychom zajít za specialistou, nejlépe podiatrem. Zkontroluje nám postavení nohou a jejich pohyb, případné vady bude korigovat. Můžeme tím předejít nepříjemným potížím.

Článek

Je chirurg, ale zabývá se i sportovní medicínou a podologií, tedy péčí o nohy, pro kterou se u nás ujal americký termín: podiatrie. Proto právě za ním přišla žena, kterou víc než deset let trápily problémy se zarostlými nehty. Lékaři jí několik nehtů museli dokonce strhnout. Ale potíže s nimi se přesto pořád vracely.

Doktor Mašek ji vyšetřil a zjistil, že přirozený sklon k zarůstání nehtů u ní výrazně zhoršují úzké boty na vysokých podpatcích, ve kterých ráda chodila. Váha těla se v nich totiž příliš přenášela na špičku nohy, a tedy i na nehty. Tlak na ně byl hlavní příčinou jejich opakovaného zarůstání.

:. Stání na těchto ježcích aktivuje nervová zakončení na nohou a různé svaly, které zlepšují držení páteře i celého těla. foto: Právo/Michaela Feuereislová

Proto si koupila příjemné zdravotní boty s nízkým podpatkem. A na pravidelné ošetření nehtů začala chodit k MUDr. Míle Chlebíčkové, specialistce na lékařskou pedikúru. Od té doby neví, co je to zarostlý nehet. Dokonce i své zamilované lodičky si může občas užít, třeba když jde do divadla nebo na večeři s přítelem.

Problémů s ostruhou se zbavila navždy

Ostruha na patě bolela prodavačku v poslední době pořád. Ozařování na radiologii jí pomohlo na pár měsíců, obstřiky, které dostala naposled, jí ulevily na pár týdnů. Pata se ozývala hlavně při chůzi a po ránu, když vstala z postele a vydala se do koupelny.

Doktor Mašek se zajímal o životní styl pacientky, prohlédl si její boty, podíval se, jak zatěžuje chodidla a jak chodí. Pak vyšetřil stav kloubů a svalů. Na rentgenu viděl, že problém vzniká v místě, které je přetěžované: na patě, kde je úpon vazu klenby.

Prodavačka dostala léky na zánět na patě a bolavá místa si mazala hojivou mastí. Chodila také na ozařování léčebným laserem, který urychlil hojení zanícených míst. Doktor Mašek nohu navíc zpevnil pomocí speciálních náplastí (tejpů) tak, aby ji při chůzi správně zatěžovala. Do bot dostala speciální ortopedické vložky, které lékař nahřál nad horkým vzduchem a dal jí je do bot, aby se vytvarovaly přesně podle profilu chodidla.

:. Také chůze ve vhodných měkkých botách stimuluje důležité skupiny svalů. foto: Právo/Michaela Feuereislová

Tyto individuální vložky přímo na míru ženě průběžně upravoval, aby odstraňování vady probíhalo postupně. Na rehabilitaci ji fyzioterapeutka naučila cviky na protažení zkrácených a posílení oslabených svalů. K jejímu překvapení zmizely bolesti během dvou měsíců.

Vybočený palec se narovnal

Pohledná třicátnice přišla za doktorem Maškem po porodu. Trápila ji bolest pod prsty nohy. Měla pocit, jako kdyby chodila s kamínkem v botě, ale v té nic nebylo. Někdy si ji musela dokonce sundat a prsty, které ji občas i brněly, masírovat. Navíc se noha nepochopitelně zvětšila. Musela si teď kupovat velikost bot 39 místo velikosti 38.

Doktor Mašek zjistil, že se pacientce propadla podélná klenba, a proto se jí noha zvětšila. Vypozoroval, že při chůzi přetěžuje základní kloub palce. Proto začal palec vybočovat, tedy se nepřirozeně stáčet k ostatním prstům.

Neměla však nohu plochou jen podélně, ale i příčně. Dráždila tím při chůzi jeden z nervů v chodidle, což vyvolávalo zmíněnou bolest. Lékař ženě doporučil pohodlné boty, do kterých si dala vložky se srdíčky. Zároveň začala navštěvovat speciální rehabilitaci. Fyzioterapeutka jí protáhla zkrácené svaly a naučila, jak si nohou sebrat ze země ručník, jak hýbat palcem do stran a další cviky.

:. Malý barevný plastový ježekfoto: Právo/Michaela Feuereislová

Mladá žena si pořídila barevného plastového „ježka“, tedy malou polokouli, na které jsou zakulacené bodlinky. Stimuluje nervová zakončení na plosce nohy. Polokoule je i labilní plochou.

Když se na ní snažíme udržet, aktivujeme svaly, které zakrněly díky stereotypnímu pohybu typickému pro náš současný způsob života na tvrdých rovných površích. Třicátnici přestala nejprve bolet místa pod prsty a během jednoho roku se nepřirozeně vybočený palec téměř úplně narovnal.

Kam se obrátit

Podiatrie je nový obor. Zabývá se komplexní péčí o nohu. Se zdravotními potížemi je nutné jít za podiatrem, který je zároveň lékařem. Najdete je na internetových stránkách podiatrie.cz. V kapitole Mapa poskytovatelů podiatrických služeb hledejte specialisty z lékař ských podiatrických center.

Kdyby nepřišla k lékaři včas, udělal by se jí na boku kloubu nejspíše výrůstek, který by bolel. Řadu lidí obtěžuje při chůzi tak, že si ho musí nechat odoperovat. Pokud ale neodstraní přetěžování kloubu, udělá se tam po čase znovu. Proto je dobré přijít za podiatrem, jakmile se palec začne stáčet.

Reklama

Související témata:

Související články

I o chodidla se musí řádně pečovat

V zimních botách nohy vyšly z formy. Prostě potřebují více pozornosti a hýčkání, aby člověku nekazily radost z lepší části roku. Současný kosmetický průmysl...

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale...

Výběr článků

Načítám