Hlavní obsah

Odborníci v obchodech budou radit, jak zdravě jíst

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup potravin, výběr jídel a skladba jídelníčku, to vše patří mezi naše každodenní starosti. To, pro jaké potraviny se nakonec rozhodneme, ovlivňuje významně i naše zdraví. Projekt Zdravý košík chce pomoci s výběrem vhodných potravin přímo v místech nákupu. Ve vybraných supermarketech bude nakupujícím k dispozici tým odborníků. Ti ochotně poradí jaké zdravější varianty potravin zvolit.

Foto: Radoslav Šrot a Josef Ptáček, Právo

Zeleniny bychom měli sníst až 500 gramů denně.

Článek

Jíst správně znamená především vyváženou stravu, která obsahuje dostatek nutričně významných látek, včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, a respektování zásad správného stravování.

"Někdy stačí i malé změny. Stačí nahradit některé potraviny vhodnější alternativou – místo plnotučného mléka vybereme polotučné nebo tučné maso nahradíme libovým. A pak si občas můžeme i „zahřešit“ a zařadit do jídelníčku i méně vhodné, ale o to více oblíbené potraviny," vysvětluje organizátorka projektu Marcela Kubová.

V dnešní uspěchané době často zapomínáme na pravidelný režim stravování. Tím, že vynecháme snídani a ve spěchu jen tak rychle vyřešíme oběd, přesouváme největší porce jídla do večerních hodin. Je důležité udělat si na jídlo čas a jíst v klidu.

Celkový energetický příjem by měl být rozdělen do 5 – 6 porcí, tedy tří hlavních jídel, dvou svačin. V případě hladu je možné zařadit i lehkou druhou večeři. Ke zlepšení často stačí jíst v pravidelných intervalech, ideálně po 2,5 – 3 hodinách a to i v případě, že nemáte hlad.

Změny závádějte pozvolna

Změny v jídelníčku zavádějte postupně, začněte tím, co je pro vás nejméně obtížné. Nezapomínejte, že porušení dietního nebo pohybového plánu není důvodem k ukončení veškerého snažení.

Nadváha a obezita se řadí mezi celosvětové problémy. Výsledky výzkumu „Životní styl a obezita (STEM/MARK 2005) ukázaly, že v České republice má 52 % populace nadměrnou hmotnost. Z toho 35 % trpí nadváhou a 17 % spadá do kategorie obézních.

Reklama

Související články

Muži a ženy jedí jinak

Britské Timesy tvrdí, že ve třech případech ze čtyř rozpoznáme ženu od muže podle toho, co si objednají v restauraci k jídlu.

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy...

Nemyslete na hubnutí a zhubněte

Žádné drastické diety po Vánocích a předsevzetí, že už nikdy nesním to a to. Na hubnutí platí hlavně motivace a odměna. Musíme ale zapomenout na myšlenky:...

Výběr článků

Načítám