Jíst správně znamená především vyváženou stravu, která obsahuje dostatek nutričně významných látek, včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, a respektování zásad správného stravování.

"Někdy stačí i malé změny. Stačí nahradit některé potraviny vhodnější alternativou – místo plnotučného mléka vybereme polotučné nebo tučné maso nahradíme libovým. A pak si občas můžeme i „zahřešit“ a zařadit do jídelníčku i méně vhodné, ale o to více oblíbené potraviny," vysvětluje organizátorka projektu Marcela Kubová.

V dnešní uspěchané době často zapomínáme na pravidelný režim stravování. Tím, že vynecháme snídani a ve spěchu jen tak rychle vyřešíme oběd, přesouváme největší porce jídla do večerních hodin. Je důležité udělat si na jídlo čas a jíst v klidu.

Celkový energetický příjem by měl být rozdělen do 5 – 6 porcí, tedy tří hlavních jídel, dvou svačin. V případě hladu je možné zařadit i lehkou druhou večeři. Ke zlepšení často stačí jíst v pravidelných intervalech, ideálně po 2,5 – 3 hodinách a to i v případě, že nemáte hlad.

Zásady správného stravování
Dodržujte pravidelnost (5 – 6 jídel denně)
Dostatečně pijte (alespoň 1,5 litrů tekutin denně, NE sladké nápoje)
Preferujte rostlinné oleje před živočišnými tuky, s tukem šetřete obecně
Maso vybírejte libové, viditelné části tuku odstraňujte, vyhýbejte se uzeninám (mají vysoký obsah tuku, soli a konzervačních látek)
Jezte dostatek mléčných výrobků, preferujte zakysané mléčné výrobky
Vyměňte bílé pečivo za celozrnné (energetická hodnota je stejná, ale u bílého pečiva chybí vláknina, vitamíny a minerální látky)
Jezte dostatek zeleniny a ovoce (zeleniny až 500 gramů denně, ovoce 150 - 250 gramů)
Jezte alespoň 2x týdně ryby a výrobky z nich
Jezte alespoň 1x týdně luštěniny
Jen občas zařaďte ořechy (20 gramů na porci)
Sladkosti si dopřejte pouze výjimečně, raději ovoce, tvarohové dezerty, pudinky, kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa

Změny závádějte pozvolna

Změny v jídelníčku zavádějte postupně, začněte tím, co je pro vás nejméně obtížné. Nezapomínejte, že porušení dietního nebo pohybového plánu není důvodem k ukončení veškerého snažení.

Nadváha a obezita se řadí mezi celosvětové problémy. Výsledky výzkumu „Životní styl a obezita (STEM/MARK 2005) ukázaly, že v České republice má 52 % populace nadměrnou hmotnost. Z toho 35 % trpí nadváhou a 17 % spadá do kategorie obézních.