Článek
Jíst správně znamená především vyváženou stravu, která obsahuje dostatek nutričně významných látek, včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, a respektování zásad správného stravování.
"Někdy stačí i malé změny. Stačí nahradit některé potraviny vhodnější alternativou – místo plnotučného mléka vybereme polotučné nebo tučné maso nahradíme libovým. A pak si občas můžeme i „zahřešit“ a zařadit do jídelníčku i méně vhodné, ale o to více oblíbené potraviny," vysvětluje organizátorka projektu Marcela Kubová.
V dnešní uspěchané době často zapomínáme na pravidelný režim stravování. Tím, že vynecháme snídani a ve spěchu jen tak rychle vyřešíme oběd, přesouváme největší porce jídla do večerních hodin. Je důležité udělat si na jídlo čas a jíst v klidu.
Celkový energetický příjem by měl být rozdělen do 5 – 6 porcí, tedy tří hlavních jídel, dvou svačin. V případě hladu je možné zařadit i lehkou druhou večeři. Ke zlepšení často stačí jíst v pravidelných intervalech, ideálně po 2,5 – 3 hodinách a to i v případě, že nemáte hlad.
Změny závádějte pozvolna
Změny v jídelníčku zavádějte postupně, začněte tím, co je pro vás nejméně obtížné. Nezapomínejte, že porušení dietního nebo pohybového plánu není důvodem k ukončení veškerého snažení.
Nadváha a obezita se řadí mezi celosvětové problémy. Výsledky výzkumu „Životní styl a obezita (STEM/MARK 2005) ukázaly, že v České republice má 52 % populace nadměrnou hmotnost. Z toho 35 % trpí nadváhou a 17 % spadá do kategorie obézních.