Hlavní obsah

Příznaky problémů s prostatou je lépe nepodceňovat

Právo, Petr Veselý

Sympatický padesátník si musel přiznat, že to zpackal naprosto tragicky. Když začal často běhat na malou, což bývá jeden z prvních příznaků potíží s prostatou, koupil si v lékárně potravinový doplněk. Pomohl mu, proto nešel k lékaři. Jenže díky své samoléčbě propásl včasnou diagnózu zhoubného nádoru prostaty.

Článek

Ten se mu pak začal šířit v těle a zasáhl další orgány. Muž své chorobě nakonec podlehl. Naprosto zbytečně. Pokud lékaři zachytí zhoubný nádor včas, je naopak šance na vyléčení vysoká, téměř stoprocentní.

Tento příběh není ojedinělý. Kvalitní potravinové doplňky proti trablům, které doprovázejí zvětšování prostaty, tedy předstojné žlázy, mohou být užitečnou pomůckou. Spoustě mužů přinášejí úlevu. Ovšem řadu z nich to může ukolébat. A pokud je příčinou jejich problémů rakovina prostaty, lékaři ji nejednou objeví, až když je zle a nejednou také pozdě.

:. O preventivních účincích lykopenu, látky, kterou obsahují zejména rajská jablíčka, se mezi lékaři diskutuje.

foto: Právo/Milan Malíček

„Muži po padesátce by na vyšetření měli chodit každý rok, ikdyž žádné potíže necítí,“ říká MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Významně tak zvyšují šanci na včasné zachycení zhoubného nádoru, ale také na to, že operace i léčba dopadnou úspěšně.“ Rakovina prostaty je druhým nejčastějším nádorem u mužů a třetím nejčastějším, který je zabíjí.

Většina mužů netuší, co to vůbec je

„Tato žláza velikosti jedlého kaštanu leží pod močovým měchýřem a obklopuje tam močovou trubici, do které ústí,“ vysvětluje doktor Zámečník. „Vytváří sekret, který je součástí ejakulátu a zvyšuje životaschopnost spermií. Navíc obsahuje látky, které zvyšují pravděpodobnost oplodnění ženy.“

S postupujícím věkem a hormonálními změnami, které souvisejí se stárnutím mužů, se u většiny z nich začne prostata zvětšovat.

Typickými příznaky jsou:

  • častější močení nebo i naléhavá potřeba močit;
  • bolest, případně pálení, které malou potřebu doprovázejí;
  • slabý nebo i přerušovaný proud moči;
  • pocit, že se měchýř nevyprázdnil zcela.

Závod s časem

Jakmile se tyto příznaky objeví, měl by muž zajít za urologem. Na urologii odeberou pacientovi krev ze žíly a zkoumají nádorový marker PSA. Jeho zvýšená hladina může být signálem nádoru prostaty, ale může ji změnit i zánět. Proto je potřeba tento test doplnit o jednoduché vyšetření prostaty pohmatem.

Lékař při něm zavede do konečníku prst v gumové rukavici, kterou potře znecitlivujícím gelem a přes stěnu konečníku jemně prohmatá prostatu. Není to vyšetření příjemné, ale bývá rychlé a nebolestivé.

Zvětšování zhoubné i nezhoubné lze léčit. Často je nutná i operace. „Znovu je však nutné zdůraznit, čím dřív pacient přijde, tím větší jsou šance na dobrý výsledek,“ říká doktor Zámečník.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili tajemství dlouhověkosti

Podle studie publikované v zářijovém vydání odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Science jsou za délku lidského života nejméně z poloviny...

Bahenní zábaly pomáhají i lidem s lupénkou

Každý padesátý Čech, kterého potkáte, má onemocnění kůže zvané lupenka neboli psoriáza. Bohužel většina zdravých lidí se nemocných s viditelným kožním...

Výběr článků

Načítám