Hlavní obsah

Chcete být zdraví a spokojení se svým životem? Zvolněte krok

NEW YORK

Toužíte po spokojeném manželství, výnosném zaměstnání a pevném zdraví? Vezměte si příklad ze želv. Uvádíme první dva kroky ke kvalitnějšímu životu.

Foto: Profimedia.cz

Meditace

Článek

V první řadě je to dýchání. Lékaři, kteří uznávají jak západní medicínu, tak léčitelské metody Východu, poukazují na to, že nejjednodušší cestou k lepšímu zdraví je pomalé dýchání.

"Lidé mají dva nervové systémy: sympatikus, který můžeme přirovnat k plynovému pedálu, a parasympatikus, fungující jako brzda," vysvětluje doktor Mehmet Oz, ředitel kardiovaskulárního institutu Kolumbijské univerzity a dodává:

"V současném hektickém světě spíš šlapeme na plyn než na brzdu a naše dýchání je rychlé a mělké. Naše plíce se neokysličují do hloubky a k ostatním orgánům se tak nedostane dostatečné množství kyslíku."

Doktor Oz radí, abychom denně zkoušeli dýchat tzv. do břicha, to znamená tak, aby se nám břicho při pomalém nádechu zvětšilo až dokud nebudeme mít pocit, že plíce jsou plné a tlačí svým objemem na bránici. Při výdechu se bránice vrací na své místo a pomáhá vytlačit vzduch z plic.

"Je zřejmé, že řádné dýchání odstraňuje stres, zpomaluje srdeční tep a reguluje krevní tlak. Zároveň se díky němu uvolňují z těla toxiny," tvrdí Oz.

Jezte pomalu

Lidský žaludek je protkán nervovými receptory, které vydávají signál do mozku, že jsme sytí. "Mezi vysláním tohoto signálu a jeho zpracováním v mozku ale uplyne určitá doba," vysvětluje doktor Katz z Yaleské univerzity a pokračuje: "Máme důvod se domnívat, že čím déle si vychutnáte každé sousto, tím víc se budete cítit sytí, i když toho sníte méně."

Bylo skutečně zjištěno, že lidé, kteří jedli pomalu, spotřebovali o 70 kalorií na porci méně, než ti, kdo spěchali. Znásobte si je třemi jídly denně a je jasné, že při pomalém jídle musíte zhubnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Na odstranění únavy existují jednoduché triky

Den se už citelně krátí a mnohým z nás dělá adaptace na tuto změnu nemalé problémy. Často pociťujeme po návratu ze zaměstnání únavu a nechuť k jakékoli další...

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Odpočinek musí regenerovat, nikoliv unavovat

Přestože mají lidé často ze své práce uspokojující pocit, stává se to, že jim časem začne vadit a jsou z ní stále více znechuceni. Příčin tohoto stavu může...

Výběr článků

Načítám