„Pozor si musíme dávat nejen na množství, ale i typ tuků, a to nejen z hlediska jejich původu (tuky rostlinné a živočišné), ale také na tuky zjevné a skryté,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová.

Zatímco zjevné tuky konzumujeme v podobě olejů nebo tuků na mazání, určité množství skrytého tuku zkonzumujeme také nevědomky v podobě uzenin, sladkostí, tučných mas či tučných mléčných výrobků.

Průměrný denní příjem energie dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 8 000 a 10 000 kJ, přičemž 30 – 35 % energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně.

Při konzumaci zjevných tuků bychom měli vybírat ty kvalitní

„Je nutné si uvědomit, že i pestrý jídelníček zdravě se stravujícího člověka obsahuje řadu skrytých tuků, proto bychom měli jejich příjem snížit a pro konzumaci zjevných tuků vybírat ty kvalitní," dodává Králová.

Vzhledem k tomu, že skrytý tuk je většinou živočišného původu, zbytek denní dávky je dobré pokrýt tuky rostlinnými. Platí totiž pravidlo, že pouze 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými.

Jídelníček proto můžeme doplnit například tak, že jeden plátek chleba silněji namažeme nízkotučným rostlinným tukem, na úpravu masa či ryb použijeme čtyři lžíce oleje a celozrnný chléb ke svačině a toast k večeři doplníme vždy vrchovatou čajovou lžičkou 60% rostlinného tuku. Do zeleninových salátů v průběhu dne pak můžeme použít 15 g oleje, což odpovídá 3 lžícím.

Jednoduchou pomůcku pro zařazování optimálního množství správných tuků do jídelníčku najdete v této tabulce.

 Množství výrobkuObsah tukuNasycené mastné kyselinyNenasycené mastné kyseliny
Máslo5g

10g

20g
4,12g

8,25g

16,5g
71,89%23,70%
Rostlinný tuk 40 %5g - zarovnaná čajová lžička

10g - vrchovatá čajová lžička

20g - zarovnaná polévková lžíce
2g


 4g 


8g
19,30 %79,70%
Rostlinný tuk 60 %5g - zarovnaná čajová lžička

10g - vrchovatá čajová lžička

20g - zarovnaná polévková lžíce
3g 


6g


12g
33,30 %66,70%
Olivový olej5g - plná polévková lžíce5g14,57%82,87 %