Hlavní obsah

Před rakovinou prsu pomůže ochránit optimismus

– NEGEV

Podle výsledků izraelského výzkumu snižuje optimistický pohled na svět riziko rakoviny prsu až o 25 procent. Studie ukázala, že ženám, které jsou šťastné, hrozí tato rozšířená forma rakoviny méně, než jejich ustaraným a vystresovaným souputnicím.

Článek

I opak je pravdou: život v napětí riziko rakoviny prsu zvyšuje. Ženy, kterým se v životě udály dvě či více traumatických událostí, například úmrtí blízké osoby, mají o 62 procent vyšší riziko rakoviny, než ženy, které neštěstí nepotkalo.

Izraelští vědci zjišťovali u 250 žen ve věku 25 až 45 let, které trpí rakovinou prsu, jejich pohled na život před onemocněním. Dotazovali se, jaká neštěstí (úmrtí blízké osoby, rozvod, ztráta zaměstnání) je potkala, a pak odpovědi porovnávali se zdravou kontrolní skupinou.

Analýza ukázala, že mezi životním postojem a onemocněním rakovinou prsu existuje jasná souvislost. Optimistky svým postojem riziko rakoviny snižují až o jednu čtvrtinu.

Jak uvádí list Daily Mail, vědci z Ben Gurionovy univerzity v Negevu potvrdili, že "zjistili, že pocit štěstí a optimismus působí v kontextu rakoviny prsu jako ochranný faktor". Jedna traumatická událost na riziko rakoviny vliv nemá, ale dvě či více osobních krizí riziko zvyšují skoro o dvě třetiny.

Reklama

Související články

Pozor na zrádné pihy a mateřská znaménka

Pihy lze jednoduše definovat jako malé hnědé flíčky, tvořené shluky pigmentu. Buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho prostě tvoří víc než obvykle....

Výběr článků

Načítám