Hlavní obsah

Poštípání hmyzem může do těla zanést infekci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal ten divný pocit, když kolem nás létá vosa, včela nebo komár. Oháníme se, jen abychom nedostali pigáro. Ale ohánět bychom se prý neměli. Tím bzučící hmyz jen dráždíme.

Článek

„Nejčastějším projevem po poštípání včelou, vosou, sršněm, ale i komárem je různě velké zarudnutí kůže v místě vpichu a svědění, které může být velmi nepříjemné. Do těla se poštípáním může dostat i infekce, která následně způsobí další nepříjemné onemocnění,“ říká zástupkyně přednostky kliniky kožních a pohlavních chorob z olomoucké fakultní nemocnice doktorka Renata Kučerová.

Projevy a léčba štípnutí hmyzem
Bolestivost a svědivostLze ovlivnit léky zmírňujícími alergické kožní projevy, například Fenistil gelem. Pokud jde o běžné poštípání komáry bez větších kopřivkových pupenů, stačí jednotlivé vpichy potírat vhodným tekutým pudrem.
OtokyOtok v obličeji můžeme mírnit přikládáním studeného obkladu, tekutý pudr se na kůži v okolí očí nehodí. Otoky po poštípání, zejména na končetinách, lze také chladit – podle receptu našich babiček – přikládáním studené tvarohové nebo jogurtové kaše.
Místní reakceU osob majících po poštípání hmyzem výraznou místní reakci je vhodné postižená místa ošetřovat přípravky s obsahem kortikosteroidů, které zmírní otok, zarudnutí i nepříjemné subjektivní pocity. Tyto léky jsou však na lékařský předpis.

U dětí se sklony k alergickým reakcím se mohou objevit také puchýře a otoky. „Lidem doporučuji, aby nechodili bosí v trávě a po hmyzu se neoháněli. V přírodě musíme být opatrní při pití z otevřených lahví a ostražití také při jídle,“radí doktorka Kučerová.

Komplikace musí řešit lékař

„Když míříme do přírody, raději používejme jen neparfemované deodoranty a neoblékejme si jasné barvy s květinovými vzory nebo žlutá trička. Nezapomínejme na repelenty.

Pokud člověk žije v oblasti s větším výskytem komárů, pak se vyplatí investovat do okenních sítí a v sezóně doporučuji sítí zakrýt i kočárek. Malé děti venku nekrmíme ovocem a sladkostmi, které přitahují zejména vosy a včely,“ říká doktorka Kučerová.

Doporučené druhy léků
AntihistaminikaCelkově je vhodné podat léky zmírňující alergické projevy – antihistaminika, protože opakovaným škrábáním se může zanést do kůže infekce. Některá antihistaminika (např. Zyrtec, Zodac) lze zakoupit ve volném prodeji v lékárně. U alergiků je potřeba antihistaminikum podat ihned po štípnutí. Značně tím zmírníme následnou místní reakci, což platí zejména u štípnutí vosou, včelou či sršněm, i reakci celkovou, jejíž nejzávažnější, život ohrožující formou je anafylaktický šok.
AdrenalinLidé, kteří již v minulosti měli výraznou reakci na hmyzí bodnutí, by měli být navíc vybaveni adrenalinem v injekci pro laickou aplikaci, který obdrží v lékárně na lékařský předpis.

Hmyz může zanést do kůže infekci, což se projeví změnou zabarvení v okolí vpichu, kůže postupně mění barvu, může až zfialovět. Otok i bolestivost se stupňují, od místa vpichu se na kůži mohou táhnou zarudlé pruhy a pokud jsou v blízkosti mízní uzliny, mohou zduřet a začít bolet. „V tomto případě s návštěvou lékaře neotálejte,“ apeluje lékařka Renata Kučerová.

Co dělat po bodnutí

Při bodnutí je nutné odstranit žihadlo, vytlačit jed z rány a místo vpichu otřít čpavkem nebo octem a přiložit ledový obklad. Píchne-li nás do krku či úst, může dojít k rychlému otoku. To zmírní cucání ledu nebo zmrzliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám