Spor o to, zda čaj a káva tělu škodí nebo prospívají, měl v 18. století ve Švédsku rozřešit neobvyklý pokus se dvěma odsouzenci - každý musel denně vypít určité množství kávy nebo čaje. Zdravotní stav vězňů sledovali lékaři. Oba vězni přežili v dobré tělesné i duševní kondici nejen své lékaře, ale i švédského krále Gustava II., který dal k pokusu souhlas.

V Číně a Japonsku je obvyklé vypít si po jídle šálek zeleného čaje. Povzbuzuje vylučování žaludečních kyselin, tím uvádí trávení do pohybu. Pomáhá i lidem, kteří se přejedli nebo snědli příliš mnoho tučných pokrmů. Čaj je zásadité povahy a vyrovnává překyselení organismu po příjmu značného množství sladkostí.

Čaj také zlepšuje duševní výkonnost

Čaj prý působí příznivě na psychiku - zabraňuje nočním můrám, uklidňuje mysl, posiluje paměť, zahání spánek a pomáhá proti ospalosti. Zelený čaj působí proti depresím, posiluje koncentraci, duševní výkonnost, zlepšuje schopnost učit se a díky antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí.

Čaj se osvědčil i v kosmetice. Černý čaj stahuje, zelený zklidňuje podrážděnou pokožku, omezuje otoky a podporuje obnovu buněk. Oba druhy podporují vylučování interferonu, látky chránící před infekcemi a bakteriemi.

Zelený a černý čaj se dávají do pleťových krémů či vod po holení. V tradiční čínské medicíně byl bílý čaj součástí elixírů mládí. Červený čaj roiboos pomáhá při léčbě lupénky, ekzému a akné.