Hlavní obsah

Kontaktní čočky jsou stále oblíbenější, i u mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky může nosit stále více lidí. Díky novým technologiím se daří vyvíjet čočky i pro komplikované případy. Bez brýlí se tak obejdou třeba lidé s 20 dioptriemi a díky materiálům propouštějícím kyslík i lidé s velmi citlivýma očima. Z průzkumu České kontaktologické společnosti vyplývá, že čočkám stále více holdují i muži.

Článek

Zatímco před dvěma lety tvořili 29 procent zákazníků, loni 36 procent. Výsledky studie společnost zveřejnila ve svých Kontaktologických listech. Odborníci odhadují, že čočky by mohlo nosit zhruba 15 procent české populace. Přesná čísla ale nejsou. Průzkum kontaktologů pochází z desítek vyplněných dotazníků očních lékařů v ČR.

Podle průzkumu lidé nejčastěji nosí čočky, které si mohou měnit častěji. Jednodenním čočkám dává přednost 16 procent nositelů čoček, dvoutýdenním téměř 40 procent majitelů čoček. Pokud už lidé čočky používají, činí tak většinou dennodenně.

První kontaktní čočky si mohli Češi vyzkoušet v 60. letech

První kontaktní čočky si mohli Češi vyzkoušet již před čtyřmi desetiletími. Nápad využít hydrofilní gely v očním lékařství se zrodil na počátku 50. let 20. století v Československu v hlavě Otty Wichterleho. Hydrogel, tedy látku, která později umožnila přípravu čoček, prvně syntetizoval v roce 1953 Wichterleho kolega Drahoslav Lím.

Den před Vánoci 1961 si Wichterle z dětské stavebnice Merkur sestavil prototyp odlévacího zařízení (později nazývaný "čočkostroj") a jako náhon použil dynamo z jízdního kola svých synů. V pondělí uplyne od smrti Wichterleho deset let.

Dnešní výrobci kontaktních čoček se shodnou v tom, že Wichterleho vynález způsobil revoluci v očním lékařství. Přesto se od dob Wichterleho a Líma mnohé změnilo. "Vývoj od doby, kdy se kontaktní čočky v pouzdře hodily do vody a vyvářely se v hrnci, šel dál," řekla Jana Balíková z jedné z největších světových firem, které vyvíjejí čočky.

Na trhu tak jsou k dostání třeba čočky, které je možné nosit nepřetržitě ve dne v noci celý měsíc, čočky s vysokou propustností kyslíku, čočky pro astigmatiky a dokonce čočky, které lze oku "ušít" přesně na míru. "Každé oko je jiné, různě zakřivené, s různým průměrem rohovky," dodala Balíková.

Většina lidí však stále dává přednost brýlím

Podle ní může čočky nosit až 80 procent lidí se špatným zrakem. Většina přesto stále dává přednost brýlím. Důvodem může být prý nedůvěra lidí k čočkám a strach "sahat si do oka". V některých optikách a aplikačních centrech vycházejí vstříc i těmto lidem.

Oční lékař Tomáš Utíkal má například jednoho "víkendového" pacienta. Čočky prý nosí jen někdy o sobotách a nedělích, a to kvůli sportu. K lékaři přijde vždy v pátek a v pondělí, aby mu čočky aplikoval a poté z oka zase vyndal.

Někteří lidé čočky ale naopak nosit nemůžou vůbec. Překážkou jsou nemocné rohovky, záněty očí, poruchy víček a alergie na roztok a čočky.

Ceny kontaktních čoček klesají. Může za to mimo jiné internetový obchod. Odborníci před ním ale varují. Lidé si přes internet mohou koupit čočky, aniž je prohlédne lékař a vysvětlí jim zásady jejich nošení a čištění. Pokud se člověk o čočky správně nestará, může si do oka zanést infekci a poškodit si zrak.

Reklama

Související témata:

Související články

Pravidelné procházky prospějí téměř každému

Chůze je oblíbeným letním sportem. Je levná a zdravá. Kdo rád a hodně chodí, podporuje své zdraví. Podle nejnovějších výzkumů má chůze řadu příznivých účinků -...

Výběr článků

Načítám