Hlavní obsah

V Argentině vyhlásili válku obezitě a anorexii

Právo, Alexandr Petrželka

Nemilosrdný boj propukne nyní v Argentině poté, co parlament zákonem označil obezitu, anorexii a bulimii za nemoc. Nejen že pojišťovny budou muset proplácet všem pacientům příslušnou léčbu a že školy budou muset zařadit zásady zdravé výživy mezi vyučovací předměty, ale nová klasifikace těchto stravovacích poruch výrazně zasáhne i do reklamního průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Argentina bojuje s představou, že krásná žena musí být vyhublá.

Článek

„Konečně přestáváme mluvit jen o estetice a dostáváme se ke zdraví,“ citoval list Clarín poslance Alfredo Martíneze. Radostí doslova oněměla jindy výřečná televizní moderátorka Andrea Polittiová, jejíž reality show „Otázka váhy“ výrazně pomohla v prosazení zákona, a další z navrhovatelů, dietolog Alberto Cormillot, prý po hlasování skákal mezi členy parlamentu radostí.

Hořkosladkou úlevu pocítili poslanci argentinských provincií, kde je klíčovým produktem cukrová třtina: dokázali odvrátit hrozbu, že by varování „nebezpečné pro zdraví“ mělo být na každém slazeném výrobku - bude povinné jen u potravin s velkým kalorickým obsahem a malou výživnou hodnotou.

Smutek se ale nevyhne řadě výrobců v zemi velmi populárních prostředků na hubnutí ani reklamním agenturám a módním salonům. Každý dietní a výživový přípravek bude totiž napříště muset mít dobrozdání z odborného nutričního pracoviště.

Poruchy přijímání potravy

Obezita

stav, kdy organismus má uloženy nadměrné energetické zásoby v tukových tkáních

Anorexie

odpor k jídlu spojený s falešnou představou o nadměrnosti vlastního těla

Bulimie

„býčí hlad“, neovladatelná chuť k jídlu spojená se záměrným zvracením

Tyto poruchy postihují z 90 procent ženy a z nich zejména ty mezi 15 a 19 lety. Na sto tisíc osob připadá asi deset případů bulimie a tři anorexie, přičemž v posledních desetiletích se výskyt obou poruch zvyšuje. V počtu léčených případů anorexie a bulimie - odborníci soudí, že těch skrytých je několikrát více - patří Argentina spolu s Japonskem a Izraelem ke světové špičce.

Pravou pohromu ale představuje ta pasáž zákona, která výslovně zakazuje využívat štíhlost jako synonymum pro zdraví a krásu. Vysoké a hubené modelky, kralující na přehlídkových molech světových metropolí módy, teď v Argentině už asi práci těžko seženou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám