Hlavní obsah

V létě více než jindy trápí lidi křečové žíly

– PRAHA

V létě více než v jiných obdobích roku dovedou potrápit křečové žíly. Nohy bolí a otékají. Lékaři proto lidem s varixy zakazují opalování a polehávání na slunci. Někteří pacienti musejí i ve vedrech nosit stahovací punčochy. Dlouhé cesty autem nebo letadlem jsou pro tyto lidi nevhodné.

Článek

"Varixy trápí až 30 procent lidí, tři čtvrtiny jsou ženy. Z 90 procent je to choroba zděděná. Prevence jí nezabrání, ale může nástup obtíží oddálit," řekl primář Ota Schütz.

Preventivní opatření - dostatek pohybu

Právě v době letní dovolené mají lidé čas na to, aby plnili jedno z nejdůležitějších preventivních opatření - tím je dostatek pohybu. Z letních sportů je vhodné plavání, turistika a cyklistika v nenáročném terénu. Jelikož nemocným nohám neprospívá zátěž, neměl by se člověk na túry vydávat s příliš těžkým batohem na zádech.

Úlevu po teplém dni přinášejí nohám večerní studené sprchy, případně skotské střiky, při nichž se střídá proud studené a příjemně teplé vody.

Prevencí je podpora svalové pumpy nohou

Ke vzniku křečových žil přispívají obezita, kouření, nedostatek pohybu, dlouhé sezení i stání a nedostatek vlákniny ve stravě. Odstranění těchto rizik pomáhá nemoc oddálit. Život ohrožující komplikací je trombóza. Utržený chuchvalec krve, tromb, může ucpat životně důležitou cévu.

Podle serveru krecovezily.cz je vhodnou prevencí podpora svalové pumpy nohou. Člověk by se měl vyvarovat dlouhého stání a sezení a neměl by si při sezení dávat nohu přes nohu. Měl by cvičit speciální gymnastiku s nohama zdviženýma do výše. V lehu na zádech může například udělat svíčku, ohýbat prsty na nohou nebo napodobovat jízdu na kole.

Tabulka míry rizika
Lehké riziko
každé déletrvající sezení nebo stání
střední riziko při splnění alespoň dvou faktorů věk nad 40 let
kuřák-kuřačka
srdeční nebo dýchací potíže
křečové žíly
hormonální antikoncepce
hormonální substituce
nadváha
Vysoké riziko
prodělaná trombóza
noha v dlaze či ortéze
výskyt trombózy v rodině
nedávno prodělaná operace
zhoubný nádor
Zdroj:www.krecovezily.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám