Hlavní obsah

Optimistou snadno a rychle

Novinky, Eva Kneblová

Optimismus je in. Trendem zůstává americké „keep smiling“ nebo snad počeštělé „hoď se do pohody“, jak je komu libo. Ať už chcete být trendy nebo vás prostě jen otravuje vaše vlastní nabručenost, máme pro vás pár malých doporučení k převýchově vlastního škarohlídského já.

Foto: Profimedia.cz

Psychologové již dříve zjistili, že úsměv je nejen projevem dobré nálady, ale dokáže ji i sám vyvolat.

Článek

Obklopte se příjemnými lidmi

Těmi, s nimiž je vám skutečně dobře. Právě máte za sebou kávu s přítelkyní. Cítíte se vycucnutá jak citrón, protože jste musela vstřebat porci jejího nepovedeného manželství kořeněného nedůtklivým šéfem?

Není-li kamarádka zrovna v životní krizi a servíruje-li vám své životní trable pravidelně místo zákusku, raději kontakt s ní omezte na minimum. Naopak se držte těch, jejichž společnost vás „nabíjí“. Zdá se vám to sobecké? Je jen na vás, jak využijete svůj volný čas.

Omezte denní příděl světových katastrof

Denní tisk a televizní (případně internetové) zpravodajství si dávkujte jen v množství nezbytně nutném pro váš všeobecný přehled. Každodenní porce vykolejených vlaků, týraných dětí a vojenských invazí vás brzy přesvědčí, že svět je skutečně odporné místo k životu. Vězte, že jedno z nepsaných pravidel dobrého novináře zní: nejlepší zprávy jsou špatné zprávy. Chceme je, hltáme je a proto nám je s radostí servírují.

Usmívejte se

Psychologové již dříve zjistili, že úsměv je nejen projevem dobré nálady, ale dokáže ji i sám vyvolat. Všimněte si, jak málo se lidi kolem vás usmívají. A přitom je to tak jednoduché, koutky malinko od sebe... A hned je to lepší.

Věnujte se činnostem, které vám přinášejí radost

Alespoň pár minut denně „obětujte“ svým koníčkům. Dělejte něco, v čem se cítíte jistí, v čem jste úspěšní. Často máme tendenci pachtit se stále dokola s něčím, co se nám nedaří. Výsledkem je jen pocit, že naše práce za nic nestojí, naše sebevědomí klesá. Dovolte si luxus úspěchu. Že nemáte čas? Ale máte, stačí jen malinko chtít.

Nesrovnávejte se s ostatními

Vaše matka má stále naklizený byt a u vás doma je trvalý „provozní“ nepořádek. Kolegyně každé pondělí donese do práce kus vlastnoručně upečené bábovky a vám z formy vždy vypadne jen jakási sražená hrouda.

Sousedka s ňadry dmoucími, vosím pasem a nohama až na zem vždy přitáhne pohled vašeho muže, kdežto vy jste ta holka do nepohody s trošku větším zadkem a plochým hrudníkem. Nechte to plavat a těšte se z vlastní jedinečnosti. Občas se zkuste zamyslet nad tím, proč vás vaši blízcí mají rádi. Dovolte si trochu sebestřednosti a pochvalte se za své dobré vlastnosti.

Zachovejte si nadhled.

Chcete začít vrčet na manžela kvůli ulepeným kapkám džusu na kuchyňské podlaze (opět)? A co z toho budete mít? Utírat to nepůjde, protože neví, kam jste schovala hadr na podlahu (opět). A budete zbytečně otrávení oba (opět). Je lepší sem tam zavřít obě oči a hlavu si zatěžovat jen skutečnými problémy. Máte jich snad málo?

Nezapomínejte na Nietzscheho. Tvrdil, že „co tě nezabije, to tě posílí“. Každého z nás v životě potkávají menší či větší průšvihy. Jde jen o to, jak se k nim dokážeme postavit.

Pořiďte si veselé rodiče.

Geneticky zakódovaný optimismus je skvělý základ. A to, co není v genech, doladí uvolněná atmosféra domova. Bohužel, tomuhle pravidlu už nikdo z nás nemůže vyhovět. Pokuste se tedy alespoň pořídit veselé rodiče svým dětem.

Autorka je psycholožkou

Reklama

Související témata:

Související články

Sluníčko probouzí milostné choutky

Letos si teplé počasí dávalo pěkně na čas. Nedostatek světla a tepla se neblaze podepisoval i na duševním a fyzickém rozpoložení lidských jedinců. Sotva...

Výběr článků

Načítám