Hlavní obsah

Obézní lidé mohou být zdravější než štíhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Neexistuje ze zdravotního hlediska žádný důvod, proč nadváhu a obezitu podporovat nebo hájit. Přesto tým amerických odborníků zjistil, že i lidé s nadváhou či obézní mohou být zdraví. A to mnohdy zdravější než jedinci, kteří na první pohled jako obézní nevypadají. Nezáleží totiž jen na množství tuku, ale podle odborníků na jeho distribuci v těle.

Foto: Profimedia.cz

Široký pas je podle předchozích výzkumů velmi varovná předzvěst srdečních onemocnění.

Článek

Mnozí lidé tak vypadají štíhle, ale mají velké tukové zásoby uvnitř těla. Ty jsou přitom nebezpečnější než tuk uložený například na bocích či stehnech. Experti z University of Michigan zjistili, že třetina obézních lidí má v pořádku krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a další ukazatele zdraví. Zatímco čtvrtina Američanů ze skupiny osob s normální váhou má vysoké riziko srdečních chorob a diabetu.

Studie amerických vědců prokázala, že 51 procent dospělých Američanů s nadváhou má normální krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Naopak u čtvrtiny sledovaných osob s normální hmotností odborníci naměřili hodnoty vypovídající o onemocnění organismu.

Štíhlý pas je známkou zdraví

Další analýza zdravotních záznamů odhalila, že zdraví jedinci ze skupiny s nadváhou či obezitou měli štíhlejší pas než ti nezdraví. Podle expertů tedy záleží na distribuci tuku na těle a čím více se ukládá na břiše, tím hůř.

Další analýza zdravotních záznamů odhalila, že zdraví jedinci ze skupiny s nadváhou či obezitou měli štíhlejší pas než ti nezdraví. Podle expertů tedy záleží na distribuci tuku na těle a čím více se ukládá na břiše, tím hůř.

Velké břicho a tukové polštáře na něm byly častěji spojeny s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu v krvi a dalšími rizikovými faktory. Ze zdravotního hlediska na tom byli nejhůře starší lidé s nadváhou a obezitou.

Indexu tělesné hmotnosti nebere v úvahu poměr tuku a svalové tkáně

"Není tajemstvím, že štíhlí lidé mívají srdeční potíže a obézní mohou být zdraví. V lidech ale stále přetrvává stereotypní představa, že kdo je hubený, je zdravý," říká vedoucí studie publikované v časopise Archives of Internal Medicine Mary Sowersová.

Mezi vědci stále není shoda v tom, co vlastně znamená slovo obezita.Někteří se spoléhají na výši indexu tělesné hmotnosti, ten ale nebere v úvahu poměr tuku a svalové tkáně.

Mnozí odborníci proto považují za přesnější měření šířky pasu.

"Náš výzkum neříká, že nezáleží na tom, kolik vážíme. Polovina tlustých lidí opravdu čelí vážným srdečním poruchám. Ale pro ty, kteří je nemají, je zhubnutí jen estetickou záležitostí," varuje spoluautorka studie Judith Wylie-Rosettová.

Reklama

Související články

Patnáctiletá Britka váží 210 kilogramů

Je jí patnáct, ale když kolem ní projdete, máte pocit, že jste minuli morbidně obézní třicátnici. Georgia Davisová má za sebou teprve devátou třídu, ale její...

Výběr článků

Načítám