Hlavní obsah

Preventivní vyšetření střev zaplatí pojišťovny

Právo, Václav Pergl

V rakovině tlustého střeva a konečníku patří Česká republika k nejhorším státům v Evropě. Ročně onemocní zhruba 8 000 lidí a 5 000 na ni zemře. Některé zdravotní pojišťovny se proto rozhodly, že budou svým pojištěncům nad 55 let proplácet preventivní kolonoskopické vyšetření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K těm, které ho od srpna již zavedly, patří zdravotní pojišťovna Agel a také zdravotní pojišťovna Metal-Aliance.Všeobecná zdravotní pojišťovna by vyšetření měla proplácet od ledna příštího roku.

Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance dokonce vyzývá své pojištěnce k absolvování preventivního kolonoskopického vyšetření dopisem. V něm je informuje nejen o možnosti samotného vyšetření, ale rovnou každý obdrží i seznam zařízení v dosahu svého bydliště, kde mohou vyšetření podstoupit.

Aby byli pojištěnci k vyšetření ještě více motivováni, získá každý od pojišťovny jako bonus poukázku na nákup zboží v lékárně v hodnotě sto korun.

Komise dosud nerozhodla

Na ministerstvu zdravotnictví byla vytvořena komise, která připravuje podklady k tomu, aby všichni lidé od 55 let bez rozdílu, u které jsou zdravotní pojišťovny, měli toto preventivní kolonoskopické vyšetření na rakovinu tlustého střeva hrazeno z pojištění.

„Podporujeme názor odborné komise, že by to tak být mělo, kdy to bude plošně zavedeno rozhodnuto ale není,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Už nyní mají lidé možnost nechat se na tento druh rakoviny testovat pomocí jednoduchého vyšetření, které ukáže přítomnost krve ve stolici, což je v mnoha případech právě první signál rakoviny tlustého střeva. Test lidé nad 50 let dostanou bezplatně u svého praktického lékaře.

Kolonoskopické vyšetření, kdy se análním otvorem do tlustého střeva zavádí kamera, která odhalí případné polypy, z nichž se nemoc vyvíjí, je však daleko přesnější.

Vyvíjí se až osm let

A protože se rakovina tlustého střeva a konečníku vyvíjí až osm let, ten, kdo přijde včas, má obrovskou naději na plné vyléčení. Bohužel, toto onemocnění je velmi často zachyceno u pacientů až v nejvyšším stádiu, kdy je šance na vyléčení minimální.

„Proto by preventivní kolonoskopické vyšetření mělo tak velký význam,“ řekl Právu profesor Miroslav Zavoral, přednosta interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Věří, že tato bezplatná možnost bude dána všem lidem nad 55 let a že ji plně využijí, i když nejde zrovna o příjemné vyšetření. Z hlediska zdraví člověka a prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku je však zásadní.

Reklama

Výběr článků

Načítám