Hlavní obsah

Problémy se srdcem je třeba před dovolenou řešit s lékařem

Lidé s nemocným srdcem či vysokým tlakem by měli před dovolenou probrat svůj zdravotní stav s lékařem a nechat si předepsat léky na celou dobu pobytu. Měli by se zeptat, zda v jejich léku není látka, která v kombinaci se slunečním zářením vyvolává zdravotní komplikace. Ty hrozí například u přípravků s amiodaronem při léčbě nepravidelností srdečního rytmu. Uvedl to přednosta kardiocentra Nemocnice Na Homolce Miloš Táborský.

Článek

"Extrémně vysoké teploty, zvláště když se střídají s úseky chladného deštivého počasí, jsou pro tělo velkou zátěží. Lidé s nemocným srdcem a vysokým tlakem by proto měli dodržovat pravidla, která riziko zdravotních komplikací omezí," zdůraznil.

V horku se totiž rozšíří cévy a člověk se více potí

V horku se totiž rozšíří cévy a člověk se více potí. Tím se tělo ochladí. S potem ale odejdou minerální látky důležité pro správnou funkci srdce a cév. Klesá objem cirkulující krve i tlak. Zdravý člověk to zvládne. U kardiaka to ale vede k nedostatečnému okysličení srdečního svalu. Následkem je bolest na prsou, někdy až infarkt myokardu.

Podle Táborského by se tito pacienti měli v horku vyvarovat těžší fyzické práce. Měli by zapomenout na velké letní rekonstrukce chat a bytů a věnovat se rekreaci, například zvelebování zahrádky nebo turistice. Pokud plánují dovolenou u moře, měli by volit termíny od konce května do poloviny června a pak až v září.

"Přiměřené sportovní aktivity jsou vítány - vhodná je turistika, kondiční běh, jízda na kole, ale ne v těžkém terénu, a rekreační plavání," vyjmenoval lékař. Nemocný po infarktu myokardu by měl znát svoji maximální tepovou frekvenci. Při sportu by pak tepová frekvence neměla přesáhnout 75 procent těchto hodnot.

Problém je u starších lidí, méně si uvědomují pocit žízně

Důležité podle Táborského také je, aby pacient dodržoval pitný režim. V horku a při větší zátěži by měl vypít tři až čtyři litry tekutin denně. Měl by střídat vodu, ovocný čaj a minerálky.

Problém je u starších lidí, méně si uvědomují pocit žízně. Záměrně méně pijí také lidé trpící únikem moči. Zda je tělo dostatečně zavodněno, ukáže jednoduchý test. Pokud člověk s normální funkcí ledvin a močových cest nepotřebuje v intervalu tří až čtyř hodin močit, trpí nedostatkem tekutin.

Lidé s nemocným srdcem by se měli držet ve stínu a polostínu, větrat večer a v noci, ne v prudkém poledním žáru. Na oknech by měli mít žaluzie či rolety. Oblečení by mělo být z lehkých materiálů, které jsou vzdušné a dobře sají. Důležitá je i lehká pokrývka hlavy. Na spaní je dobré se přikrýt jen lehkou dekou nebo prostěradlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Parodontóza zvyšuje riziko infarktu

Kvůli špatnému čistění zubů nám nemusí hrozit jen zubní kazy, ale podle posledních výzkumů také problémy se srdcem. Lidem, které kvůli špatnému čištění zubů...

Opravdová láska prospívá nejen našemu srdci

Nic nemůže našemu srdci prospět víc a udržet ho ve zdraví a dobré kondici lépe než pocit skutečné lásky. Podle kardiologů z Vanderbiltovy univerzity...

Výběr článků

Načítám