Hlavní obsah

Nikotin je nejen droga, ale i lék zlepšující paměť

LONDÝN

Nikotin je nebezpečná droga vzbuzující v člověku závislost. Kuřáci kvůli ní vědí, jak těžké je se svého život ohrožujícího zlozvyku zbavit. Nová britská studie se ale zaměřila na pozitivní účinky této drogy a vědcům z King´s College v Londýně se podařilo zjistit, že nikotin zvyšuje kapacitu paměti a usnadňuje učení.

Článek

Farmakologové se snaží vyvinout nové léky na bázi nikotinu, jimiž by se dala potírat demence, zvláště Alzheimerova choroba. Podle prvních testů by nikotin mohl minimálně oddálit nástup této choroby.

Nikotin je nejvíce obsažen v tabáku, ale nalezneme ho i v kakau či rajčatech. Funguje jako stimulant a zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. V pokusech s hlodavci se také podařilo prokázat, že léky na bázi nikotinu mohou podporovat tu část mozku, která ovládá pozornost a rychlost odpovědí.

Profesor Ian Stolerman tvrdí, že nikotin – jako jiné drogy – má jak pozitivní, tak škodlivé účinky. Když začal tuto látku před deseti lety studovat, netušil podle vlastních slov, co objeví. Tedy, že nikotin podporuje paměť a učení a je v tomto účinnější než kofein.

Kouření však jako formu léčby zcela zavrhuje, protože tabákový kouř obsahuje tisíce velmi jedovatých látek ohrožujících zdraví. Rizika a poškození jsou větší než blahodárné účinky.

Reklama

Související články

Lidé přestávají kouřit po skupinách

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit,...

Výběr článků

Načítám