Hlavní obsah

Na nejúčinější léčbu revmatoidní artritidy dosáhne jen velmi málo Čechů

Novinky, das

Téměř 100 000 Čechů trpí revmatoidní artritidou, onemocněním, které vede až ke ztrátě pohyblivosti. Z výsledků nové lékařské studie vyplývá, že 50% pacientů může během jediného roku dosáhnout zastavení vývoje nemoci. Pokud však podstoupí nejnovější biologickou léčbu. Bohužel v Česku na tuto léčbu dosáhne pouhých 1,2 % pacientů.

Foto: Archív, Novinky

Pokročilá forma revmatoidní artritidy

Článek

Účinnost spočívá v kombinaci běžně používaného léku metothrexátu a biologické léčby. Ta se snaží ovlivnit zánět přímo na molekulární úrovni tak, že se blokují působky zánětu přímo na úrovni buněk a to vše na bázi produktů živé přírody.

Podle nejnovější studie Comet má až 50 % pacientů v časné fázi revmatoidní artritidy šanci postup své nemoci zastavit. Bohužel biologická léčba je dle pojišťoven velmi drahá. Cena se pohybuje kolem tří set tisíc korun ročně a pojišťovny ji nechtějí v časné fázi nemoci proplácet. Přestože je vývoj příznivý, na čekacích listinách je stále velké množství lidí zbytečně vyřazených z běžného a produktivního života.

„Pokud není toto onemocnění včas a účinně léčeno, způsobuje mimo jiné nevratné poškození kloubů, velké bolesti a další přidružené závažné nemoci. Celkově se velmi snižuje kvalita života pacientů. Průměrná délka života se pak zkracuje až o 10 let,“ vysvětluje závažnost problému náš přední odborník na léčbu revmatoidní artritidy profesor Jiří Vencovský.

Na Západě na tuto léčbu dosáhne mnohem více lidí

V USA dosáhne na biologickou léčbu 30 % až 40 % pacientů, v západní Evropě 15 % až 20 %. Problém je v celkovém pohledu na léčbu pacientů. Snaha je porovnávat přímé náklady, ale málokdo si dává do souvislosti i vynaložené nepřímé náklady (hospitalizace, invalidní důchody, neschopenky, lázně, operace).

„V medicíně platí, že čím dříve začne účinná léčba, tím levnější nakonec je. To platí i pro revmatoidní artritidu, kdy je největší šance na zvládnutí choroby v časné fázi. Přesto je však v České republice biologická léčba revmatoidní artritidy nikoli první, ale poslední volbou. Pacient na ni může dosáhnout až ve chvíli, kdy nezabírají běžné léky. To už však má často závažně poškozené zdraví,“ dodává Vencovský.

Ani biologická léčba nedokáže spravit už poškozené klouby

„Revmatoidní artritidu mi našli v 18 letech, ještě na střední škole. Začala nenápadně. Bolely mě nohy, měl jsem veliké otoky kolen. Nejhorší bylo vstávat do školy. Musel jsem se budit o hodinu dříve než obvykle, počkat než mi zaberou prášky proti bolesti a pak teprve vyrazit do školy.

Díky svému lékaři jsem se dostal do programu výzkumu Enbrelu a začal lék brát. Dnes mi jej hradí pojišťovna. Sportovat nemůžu, protože mě bolí hlavně levá noha, kterou jsem kopal a pravá ruka ze psaní. Můžu ale normálně pracovat,“ říká pan Vítězslav, který na biologickou léčbu dosáhl po třech letech nemoci.

Biologická léčba dokáže pozastavit postup choroby, ale nedokáže ji zcela vyléčit. Přesto pro mnohé nemocné je jedinou nadějí na kvalitní život bez větších handicapů a také bez větší bolesti, jenž toto onemocnění provází.

Reklama

Související články

Klouby občas potrápí každého

Určitě už každý z nás bolesti kloubů zažil. Nemůže vstát, špatně se pohybuje a rád si tak říkajíc hoví. Sedne si a odpočívá. Po chvilce bolest ustoupí...

Višňový džus pomáhá bolavým svalům

Kvůli bolestivým svalům, dně a artritidě nemusíme hned do lékárny. Američtí odborníci totiž tvrdí, že višňový džus je schopen zmírnit bolesti pohybové a opěrné...

Artritidu lze léčit zlatem

Denně televize chrlí desítky reklamních spotů nabízejících zázračné preparáty ulevující nemocným artritidou. Bolestivá choroba kloubů postihující milióny...

Výběr článků

Načítám