Hlavní obsah

Elektromagnetickými vlnami proti křečovým žilám

Právo, Petr Veselý

Ženy, které si v létě u vody v duchu posteskly, že s těmi křečovými žilami budou muset něco dělat, by mohl zajímat poslední hit. Radiofrekvenční termoterapie.

Článek

Využívá speciální sondu. Ta postiženou žílu ohřeje a tím uzavře. Její efekty jsou rychlé a šetrné, s minimem vedlejších účinků.

Co znamená šetrné? U běžné operace křečových žil se postižená céva odstraní, přesněji řečeno vytrhne z tkáně ven. Lékař to musí dělat v celkovém znecitlivění pacienta. Pro postiženou tkáň je zákrok určitým traumatem. Ne náhodou mívají lidé v okolí ošetřených míst podlitiny.

U bipolární radiofrekvenční indukční termoterapie (RFITT) zavede specialista do postižené žíly z malého řezu sondu. „Vyzařuje vysokofrekvenční elektromagnetické vlny, podobně jako třeba mikrovlnná trouba,“ vysvětluje princip této metody MUDr. Karel Novotný, cévní chirurg z Žilní kliniky ve Vlašimi.

„Postiženou cévu nahřeje. Žíla se smrští a zataví. Není třeba se toho bát. Sonda využívá teploty od 60 °C do 80 °C. Ošetřená céva tak zanikne a změní se postupně ve vazivový pruh.“

Téměř okamžitě odcházejí domů

Lékaři obvykle dělají zákrok s RFITT ambulantně. Většinou netrvá déle než hodinu. Naprostá většina z nich odchází týž den domů. Do práce se může vrátit po 1 až 5 dnech. U klasické operace křečových žil zůstane pacient v nemocnici 1 až 5 dnů a v pracovní neschopnosti asi 4 týdny.

Řada ambulancí a klinik nepoužívá při RFITT celkové nebo epidurální znecitlivění. Anestezii aplikuje pouze lokálně. U této metody odpadají podlitiny a další komplikace, které někdy doprovázejí běžně používané chirurgické odstraňování žil. Víc se o ní dozvíte na internetu, třeba na www.krecovezily.cz v kapitole RFITT sonda.

Špičková metoda, ale ne zázrak

„Rychlý návrat do práce a do normálního života ocení zejména lidé, pro které je každý den strávený v nemocnici nebo doma nemalou finanční ztrátou,“ říká doktor Novotný. Těm bude asi nejméně vadit, že jde o operaci, kterou zdravotní pojišťovny nehradí, na rozdíl od klasické metody.

Pacienta stojí zákrok s využitím RFITT 5 až 25 000 Kč, záleží na jeho rozsahu a ceně stanovené konkrétním pracovištěm.

„I když je RFITT moderní a efektivní metodou, nehodí se na všechny typy potíží s křečovými žilami,“ zdůrazňuje doktor Novotný. „To je stejné jako u jiných metod.“

Jestli ji lze u konkrétního pacienta využít, záleží na výsledku vyšetření a na posouzení lékaře. Ideální dobou na vyšetření je konec léta, začátek podzimu, na zákrok pak podzim nebo zima, kdy vedra nekomplikují hojení.

Speciální laser

Zajímavou novinkou je také endovaskulární laser (EVL). U něj se do postižené žíly zavádí tenké vlákno. Na jeho konci se světlo přeměňuje v teplo. Cévu nahřívá a zatavuje velmi podobně jako RFITT. Laser pracuje také velmi šetrně.

A podobně jako RFITT a další nestandardní postupy si ho pacient musí hradit. Ceny bývají podobné těm u radiofrekvenční termoterapie. Po zákroku laserem, termoterapii i dalšími metodami je nutné operovanou končetinu 2 až 3 týdny bandážovat. Při doléčování musí pacient nosit zhruba 2 až 3 měsíce kompresivní elastické punčochy. Pomáhají zlepšit žilní návrat.

Prokletí dědičnosti

Křečové žíly jsou naší daní za to, že chodíme po dvou a ne po čtyřech. Sklon k nim ovlivňuje hlavně zděděná dispozice. Určité úseky žil při nich ztrácejí pružnost a pevnost podobně jako vazivová tkáň kolem nich. Chlopně v žilách, které brání zpětnému toku krve a pomáhají ji pumpovat k srdci, pak nedomykají, tedy netěsní. Krev se městná v žilách, zvyšuje tlak na jejich stěny a tím zhoršuje jejich stav.

Dochází také k otokům dolních končetin a k dalším komplikacím. Křečové žíly se obvykle projevují pocitem těžkých, unavených nohou, otoky, bolestmi, pocity napětí nebo mravenčení, případně i křečemi.

Kromě vrozených dispozic zvyšuje riziko vzniku křečových žil také dlouhé stání na nohou nebo sezení. Není divu, že k nim mají větší sklon prodavačky, taxikáři, servírky, řidiči kamiónů, kadeřnice, kuchařky a učitelky. Dalším rizikovým faktorem je nedostatek pohybu, obezita, kouření a stoupající věk.

Kde využívají Radiofrekvenční termoterapii:

*Žilní klinika Vlašim, (tel. 604 79 83 85, 603 20 14 88, internet: www.krecovezily.com),

*Nemocnice Atlas Zlín (MUDr. Hnátek, 577 521 111, www.nemocniceatlas.cz ),

*Nemocnice Valašské Meziříčí (571 758 111, www.nemvalmez.cz),

*Sanatorium sv. Anna v Praze (MUDr. Jungwirth, 284 081 211 a 420 266 310 319, www.jednodennichirurgie.cz),

*Ambulance cévní chirurgie Hradec Králové (MUDr. Beneš, 776 761 961, www.cechi.cz),

*Cévní ambulance Klatovy (MUDr. Vondrů 323 631 821, úterý 11–16 00)

Řada lidí se obává, jestli jim odstraněné úseky žil nebudou chybět. Nebudou. Naopak, když specialista odstraní poškozené úseky, funkce ostatních žil se zlepší a zabrzdí se i další poškozování hlubokých žil. Proto by pacienti měli jít k lékaři co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Křečové žíly by se neměly podceňovat

Je bohužel smutným faktem, že 20 až 30 % Čechů trpí chorobami žil dolních končetin, tzv. křečovými žílami. Dalším smutným faktem je, že na jednoho muže s tímto...

Dejte si občas nohy na stůl

Většina zaměstnání v současnosti je sedavé povahy, při mnohých dlouho stojíme, při jiných jsme omezeni v pohybu při neustálém cestování různými dopravními...

Výběr článků

Načítám