Hlavní obsah

Nechte si bezplatně vyšetřit svou paměť, a oddalte tak její ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poruchy paměti mohou být prvním příznakem Alzheimerovy choroby nebo jiného typu demence. Během projektu Dny paměti si lidé mohou nechat každou středu bezplatně vyšetřit paměť na 23 místech po celé republice.

Článek

"Vyšetření paměti provádějí speciálně vyškolení pracovníci každou středu po předchozím telefonickém objednání," upřesnila. Vyšetření trvá asi hodinu, člověk vyplní dotazník a podstoupí krátký psychologický test.

Odborník z výsledků posoudí, zda jde pouze o změny u zdravě stárnoucího člověka, nebo už o příznaky demence. Pokud objeví problém, doporučí návštěvu neurologa, psychiatra nebo geriatra. Ti provedou další speciální vyšetření a navrhnou léčbu. Při včasném zahájení léčby je možno výrazně postup demence zbrzdit, tím i zlepšit kvalitu života pacienta.

Seznam odborníků naleznete na  www.poruchypameti.cz.

Paměť začíná slábnout již po třicítce

Podle odhadu žije v Česku zhruba 100 000 lidí s demencí. Paměť začíná slábnout už po třicítce, s rostoucím věkem lidí s touto obtíží přibývá. Mezi 60 až 64 roky trpí demencí každý stý člověk, ve věku od 70 do 73 let jsou to již 3,6 procenta obyvatel a od 75 do 79 let šest procent lidí. Ve věku nad 85 let je to pak každá čtvrtá osoba.

Ročně je v zemích EU nově zjištěna demence u 600 000 lidí. Ve stejném období je odhaleno například 350 000 případů rakoviny prsu, půl miliónu pacientů s cukrovkou a téměř 600 000 pacientů s mozkovou mrtvicí.

Paměť posiluje i zdravý životní styl

Vědecky potvrzené postupy dokážou podle Holmerové případné poruchy paměti oddálit do pozdějšího věku. Pro udržení dobré paměti je třeba mít dostatek spánku a pravidelně cvičit, nejlepší je tanec nebo chůze čtyři kilometry denně. Paměť podpoří i dvě deci červeného vína denně, v jídelníčku by měly být dvakrát až třikrát týdně ryby a co nejčastěji zeleninové saláty zalité olivovým olejem. Z koření působí na paměť příznivě kurkuma .

Pro dobrou paměť je důležité mít v pořádku krevní tlak a hladinu cholesterolu, zvýšené hodnoty je nutno léčit. Paměť zhoršuje kouření a naopak ji vylepšuje mozkový trénink. Pozornost a koncentraci si člověk může rozvíjet při karetních hrách, luštění křížovek nebo sudoku.

Reklama

Související články

V bitvě se zákeřnou demencí

Demenci vnímá většina lidí jako nepříjemnou, ale častou chorobu. Statistiky však ukazují, že nás ohrožuje častěji než cukrovka nebo rakovina prsu. V Evropské...

Ženy mají lepší paměť než muži

Ženský a mužský mozek se vyvíjí rozličně a není tedy divu, že rozličně také funguje. Podle švédských psychologů je velký rozdíl mezi pohlavími v tzv....

Výběr článků

Načítám