Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.

Docent David L. Katz pak před a po testovacím období měřil všem osobám krevní tlak a nechal je podstoupit vyšetření ultrazvukem. Z výsledků jasně vyplynulo, že osoby konzumující kakao měly mnohem lepší krevní tlak a funkci cév ve srovnání s těmi, kteří jedli pouze tyčinky bez obsahu kakaa.

Ovšem pak docent Katz při dalším testování zjistil, že důležitou roli hrál ve všem cukr. Pokud osoby konzumovaly slazené kakao, pak byl účinek na krevní tlak a funkci cév nižší. Nejsilnějšího efektu bylo naopak dosaženo při podávání hořkého neslazeného kakaa. Je tedy zřejmé, že stejný vliv nemůže mít slazený kakaový nápoj či mléčná čokoláda.