Hlavní obsah

Věnujte každý měsíc několik minut svým ňadrům

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro každou ženu jsou prsa především synonymem atraktivity a mateřství a je pro ně opravdu velmi psychicky náročné zvládat situaci, když se u nich objeví nějaký zdravotní problém. Proto by žádná žena neměla podceňovat prevenci a minimálně jednou za měsíc si provést samovyšetření prsu.

Foto: Profimedia.cz

Umět si vyšetřit prsa, by mělo být součástí osobní hygieny každé ženy.

Článek

Zhoubné nádory prsu patří mezi nejčastější nádory u žen a každým rokem se objeví přes pět tisíc nových případů. A i zde platí pravidlo, čím dříve je nádor v prsu objeven, tím větší je šance na jeho úplné vyléčení. Právě proto lékaři apelují na všechny ženy po 20. roce života, aby věnovaly každý měsíc několik minut svým ňadrům a začaly s jejich samovyšetřením.

Umět si vyšetřit prsa, by mělo být součástí osobní hygieny každé ženy. Je vhodné ho provádět pravidelně každý měsíc několik dní po skončení menstruace. U žen, které nemenstruují, je možný kterýkoliv den. Velmi důležité je najít si vhodné místo a čas.

Ne vždy u nalezené bulky se jedná o nádor

Nikdo by neměl při nalezení nějaké bulky v prsu podléhat panice. Často se může jednat o cysty, hormonální zduření nebo nezhoubné nádory. Navíc ňadra se mohou v důsledku působení hormonů měnit v čase. Přesto při každém nálezu je vhodné navštívit svého lékaře a to gynekologa případně praktického lékaře, kteří vás doporučí na vyšetření mamografem nebo ultrazvukem.

Po 45. roce má každá žena nárok na opakované preventivní vyšetření mamografem zdarma. Jinak si toto vyšetření mohou ženy samy zaplatit.

Jaký je postup při vyšetření?

Nejprve by se žena měla postavit či posadit před zrcadlo s rukama volně podél těla a svá prsa důkladně prohlédnout pohledem. Pátrejte pečlivě po změnách ve velikosti či tvaru prsů, zda se na kůži prsů neukazují vtažená místa či naopak vyklenutí, případně barevné změny, zarudnutí či zvýšená žilní kresba. Rovněž si všímejte obrysů prsů.

Dále dejte obě ruce nad hlavu a prohlížejte si prsa z různých úhlů. Zjistěte, jestli se neukázaly některé změny od posledního vyšetření. Prohlédněte si také dvorec a bradavku a všimněte si, neobjevuje-li se výtok, krvácení či vpáčení bradavky.

Pak přijde na řadu pohmat. Pravou rukou si budete vyšetřovat levý prs a naopak. Představte si, jako by byl prs rozdělen na čtyři části. Vyšetření začněte v horní vnitřní části. Prsty pravé ruky položte naplocho na kůži levého prsu a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatejte tuto část prsu.

Sledujte okolí dvorce, dvorec a bradavku. Po stisknutí dvorce pečlivě pozorujte, neobjeví-li se výtok či krvácení z bradavky. Stejným způsobem vyšetřete ostatní části prsu. Na závěr vyšetření levého prsu vsedě či vestoje lehce zvedněte levou ruku tak, aby se uvolnilo podpaží. To pak pečlivě celé prohmatejte.

To celé zopakujte i u pravého prsa včetně pravé podpažní jamky.

Nezapomeňte na samovyšetření vleže

Ňadra by se měla vyšetřit také vleže. Lehněte si proto a hlavu si položte na polštář. Levé rameno si podložte složeným ručníkem a levou ruku si dejte pod hlavu. Pravou rukou začněte vyšetřovat levý prs stejně jako vestoje od horní vnitřní části až po horní zevní. Při vyšetření zevních částí prsu položte levou paži podél těla. Také vleže vyšetřete podpažní jamku.

Než začnete s vyšetřením pravého prsu, přendejte si složený ručník pod pravé rameno a pravou ruku si dejte pod hlavu. Levou rukou vyšetřujte pravý prs postupně část po části jako u prsu levého.

Když naleznete nějakou bulku či nesrovnalost

Prsy každé ženy jsou jiné, pohmatový vjem závisí na struktuře mléčné žlázy a podílu tukové tkáně. Prsní žláza může být hrbolatá, v zevních částech je často objemnější. Platí, že ve stejných částech prsů na obou stranách je žláza na pohmat přibližně stejná. V podpaží by za normálních okolností neměl být hmatný žádný útvar.

Jaké příznaky hledat:

- nebolestivé zduření nebo bulka s nepravidelnými okraji

- zarudnutí, tuhá kůže, důlkovatění

- otok kůže, mokvání, nehojící se vřed

- olupování, šupiny kůže okolo bradavky

- vtažení bradavky, výtok z bradavky, krvácení

- bulka v podpaží nebo nad klíční kostí

Při jakémkoliv nálezu nebo pochybnostech je nutné vyhledat lékaře.

Když si všimnete nesrovnalosti či nahmatáte nějaký útvar je nasnadě ihned navštívit svého lékaře - gynekologa či praktického lékaře. Hlavně nepanikařte, jednak se může jednat o nezhoubné onemocnění a pakliže se jedná o zhoubný nádor, díky vašemu včasnému odhalení je obrovská pravděpodobnost, že se zcela vyléčíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj chrání ženy před rakovinou prsu

Podle poslední americké studie trpí ženy z Asie méně rakovinou prsu a to kvůli konzumaci zeleného čaje. V západní společnosti, kde se tento nápoj popíjí...

Výběr článků

Načítám