Zažil jsem v Rusku řidiče kamiónu, kteří se po drsné pařbě, při které smíchali kde co, léčili ráno na parkovišti panákem tak opepřené vodky, že bylo těžké říct, jestli je ve sklence víc vodky, nebo pepře. Jiní vzpěrači alkoholu vypijí po celonočním flámu deci octa s vodou, kterou si osolí a vylepší feferonkou.

Další nedají dopustit na rozmixovaná syrová vajíčka ochucená worchesterovou omáčkou a pepřem. A tak bychom mohli pokračovat v extravagantních nesmyslech.

Svědčí jen o tom, že lidé, kteří po nich sahají, naprosto netuší, co se při kocovině v jejich organismu děje.

Otrava organismu

Pokud pijeme příliš, nestíhá náš organismus štěpit alkohol a vylučovat aldehydy, ketony a další jedovaté metabolity. Dochází ke stavu, který bychom mohli označit za určitou otravu těmito látkami. Ta poškozuje buňky jater, nervovou soustavu atd.

Nejde však o jediný problém. Býváme také hodně odvodněni, protože alkohol působí silně močopudně. S močí odchází z těla i dost minerálů. Organismus má zároveň nedostatek vitamínů a krevního cukru.

Aby udržel krevní oběh, stáhne cévy, což je jedna z příčin, proč nás bolí hlava. Alkohol nám navíc podráždí zažívací trakt i žaludek. Ten bývá často překyselený.

Pít s alkoholem i vodu

Na trhu je řada přípravků na kocovinu: Drinkchaser, Hangover Helper, Paraxine, Prevento, Samaritán nebo Vyproštovák. Spousta z nich zmírní překyselení žaludku a přitlumí bolesti. Neřeší však podstatu kocoviny. Racionálním krokem je, že se už v průběhu veselého večera snažíme zároveň s alkoholem pít hodně balené vody.

Zmenšujeme tak potíže s dehydratací. Pokud si ve sklenici vody navíc rozpustíme šumivou tabletku s vitamíny a minerály, máme šanci potlačit jejich deficit, který nadměrné močení a vůbec kocovinu obvykle doprovází.

Přílišné pití alkoholu představuje také energetickou zátěž. Proto nám může pomoci, pokud zvládneme sníst lžičku medu, hroznového cukru nebo jiné jednoduché cukry, které nám dodají rychlou energii.

Objev českých vědců

To podstatné na kocovině jsou ale jedovaté metabolity, zejména acetaldehyd. Po řadu hodin negativně působí na naše játra a vůbec organismus. Jejich vysoké hladiny jsou hlavní příčinou nevolností, bolestí hlavy, otupělosti, malátnosti a dalších příznaků, které kocovinu doprovázejí.

Proti negativním účinkům těchto látek se snaží působit dva preparáty, které se staly populární.

Ten první, přípravek AE 07, obsahuje extrakty z šesti rostlin. Vymysleli ho čeští vědci z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jeho účinky potvrdil klinický výzkum s pacienty Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří měli potíže s játry.

U pijáků zmírnil potíže, jako je nevolnost, zvracení a nevýkonnost, o 50-70 %. Povzbuzuje činnost jater, zrychluje jejich regeneraci a přispívá k ochraně jaterní buňky.

Doktor enzym

Ten druhý je zatím jediný, který vychází z kategorie léků. To znamená, že jeho účinky ověřily a potvrdily výsledky seriózních klinických studii. Řadu let se používal u pacientů s postiženými játry. Podporoval jejich správnou funkci. Obsahuje enzym ademetionin, což je látka vlastní tělu ženy, a zejména jaterní tkáni. Pod názvem Noblem se jako potravinový doplněk volně prodává v lékárnách.

Když začneme popíjet alkohol, hladina ademetioninu v játrech klesá. Klesá tak jejich schopnost zbavit se toxických látek, jako je alkohol a jeho zplodiny. A zvyšuje se riziko poškození jaterní tkáně tzv. volnými radikály.

Pokud tento enzym do těla dodáme, zvýšíme schopnost jater zbavovat se nežádoucích látek, které vznikají štěpením alkoholu, a brzdit jejich hromadění v těle.
To znamená, že ademetionin dokáže do určité míry předcházet kocovině nebo ji aspoň mírnit. Přispívá také k rychlejší revitalizaci jaterní tkáně a její ochraně.

Ale ani on neumí zázraky. Člověka, který to s pitím opravdu přežene, neuchrání od těžkého rána. Jen mu ho může udělat snesitelnějším. Kocovina je totiž přirozený a velice potřebný mechanismus lidského organismu, který nám brání, abychom pili přehnaně alkohol nebo užívali další podobné drogy a zvykali si na jejich účinky.

Proč ženy snesou méně

Ženy se snáz opijí a mohou si proto rychleji pořídit těžší kocovinu. Jejich játra jsou totiž v průměru menší a produkují méně enzymu ADH (alkoholdehydrogenázy). Ten urychluje štěpení alkoholu na jednodušší látky: aldehydy a ketony. Ve srovnání s muži mívají také méně svalové tkáně, ve které se alkohol může rozprostřít.

Značné rozdíly ve schopnostech odbourávat alkohol však existují mezi lidmi obecně. Kromě váhy a množství ADH hraje roli, i v jaké jsme fyzické nebo psychické kondici. V jak dobrém stavu máme zažívací trakt. Jestli jsme začali pít unavení, nebo bojujeme s nějakou nemocí, případně virózou atd. Není divu, že do značné míry platí: co člověk, to kocovina, a tedy i recept na ni.