Hlavní obsah

Úpal i úžeh lidé v létě podceňují. Jak jim předejít?

Právo, Petr Veselý

Křeče, šok organismu, bezvědomí. Až v takové drama se někdy vystupňuje zdánlivě banální úpal. Kromě něj ale v létě hrozí také úžeh. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl, jak se těmto nepříjemnostem bránit a co dělat v případě první pomoci?

Foto: Profimedia.cz

Úžehu i úpalu můžeme předejít dostatečným přísunem tekutin.

Článek

Úžeh a úpal: jaký je mezi nimi rozdíl

Úpal nebo úžeh, většina lidí v tom nevidí žádný rozdíl. Ale je. Úpal vznikne z přehřátí organismu. Úžeh nám hrozí obvykle tehdy, když se mozek a jeho blány podráždí intenzívním slunečním zářením.

Příčina úpalu vypadá jednoduše. Náš organismus se přehřeje, protože selže systém tělesné termoregulace. Může se to stát z řady důvodů.

  • Trpíme nedostatkem tekutin i minerálů, a organismus proto nedokáže produkovat dostatek potu, který by nás ochladil.
  • V těle se tvoří příliš mnoho tepla kvůli narušené funkci štítné žlázy.
  • Ocitneme se v prostředí, kde je příliš horko, vlhko a někdy i těsno. Třeba v autě na cestě na dovolenou nebo v sále při koncertu anebo v horkém provozu.

Úžeh se obvykle projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, zrychlením srdeční činnosti a změnami krevního tlaku. Ale někdy také ztuhnutím šíje. Potíže se mohou projevit i se zpožděním. Třeba až v noci, po dni stráveném na pláži, kam žhnulo slunce.

Nejčastější letní zdravotní potíže

Zdraví

První pomoc při úpalu a úžehu

Při úpalu je potřeba postiženého ochladit. Aspoň tím, že ho přesuneme do stínu nebo do chladnější místnosti. Také mu zvedneme končetiny. Pokud se objeví příznaky poruch krevního oběhu a dechu, hned vyhledáme lékaře.

Také v případě úžehu je důležité přehřátého a dehydratovaného člověka pozvolna zchladit, uvolnit mu oděv a po doušcích mu dodat tekutiny. Lékaři někdy doporučují podložit postiženému hlavu.

Péče o pokožku po opalování a první pomoc při spálení

Styl

Nejohroženější jsou děti a senioři

Úžehu i úpalu můžeme předejít tím, že se snažíme dostatečně pít: ve vedrech kolem tří litrů neslazených tekutin. Měli bychom se držet víc ve stínu a v chládku. Na sluníčko chodit jen s přikrytou hlavou. Pomůže namočit si vlasy. A vzít si vzdušné, volné oblečení, ve kterém se nebudeme tolik potit ani zapařovat.

Největší riziko úžehu a úpalu hrozí malým dětem a seniorům. Malé děti ještě nemají dostatečně vyzrálý systém tělesné regulace teploty. U starších lidí je problémem malý přísun tekutin. Termoregulační systém u nich navíc nemusí fungovat ideálně. Jejich organismus už trápí různé zdravotní problémy, rizikové jsou zejména ty kardiovaskulární.

Mezi ohrožené jedince patří také pacienti s nemocným srdcem, které nadměrné teplo hodně zatěžuje. Podobně jsou na tom obézní lidé. Tělesný tuk u nich brzdí výdej tepla z organismu. Což je možná užitečné v zimě, ale rizikové v horkém létě.

Horko ohrožuje především seniory, všímejte si víc lidí kolem sebe

Zdraví

Když nás skolí mdloba

Někoho postihnou mdloby, když stojí v horku nebo na intenzívním slunci třeba ve frontě. Příčinou bývá nedostatečné prokrvení mozku kvůli horší cirkulaci krve a kvůli nadměrnému pocení, tedy ztrátám tekutin, které málo doplňujeme. I tady je prevencí pití vhodných nápojů a vzdušný klobouk nebo čepice na hlavě.

Vyčerpání z tepla

Při velkých ztrátách tekutin může hlavně u lidí, kteří chronicky málo pijí, dojít k vyčerpání z tepla, tzv. exhausce. U postiženého se mohou objevit i poruchy jednání, vzrušení až podráždění, zmatenost nebo dokonce delirium. Doprovázejí ho halucinace, bušení srdce, výkyvy krevního tlaku apod. Vyčerpání z tepla hrozí zejména seniorům, kteří trvale málo pijí, protože se u nich vytratil pocit žízně.

Prevence a první pomoc je stejná jako v předchozím případech. Jen je potřeba opravdu dávat pozor na to, abychom postiženému dávali pít pomalu po malých dávkách. A to i tehdy, když se bude chtít pořádně napít.

V teplém létě přijde na zahradě k duhu osvěžení solární sprchou. Jak se o ni starat?

Zahrada

Reklama

Související články

Z ledových nápojů v horku hrozí angína

Přestože lékaři neustále varují před škodlivostí opalování a doporučují dodržovat pitný režim, stále mnoho lidí to nedělá. Nejvíce jsou při vedrech ohroženi...

Výběr článků

Načítám