V tlustém střevě je poměrně bohaté společenství bakterií, které tam využívají pro člověka nestravitelné části potravy, chrání střevo před negativním působením škodlivých mikroorganismů a produkují také důležité vitaminy a jiné živiny.

Poměr dobrých a špatných bakterií lze upravit životosprávou, podáváním určitých léků či potravinami. A právě mandle jsou podle kalifornských expertů tím prvkem výživy, který působí ve prospěch „dobrých“ střevních organismů.

Při laboratorních testech se projevilo, že jemně mleté či rozkousané mandle zvýšily množství prospěšných střevních bakterií. Tento účinek přitom zmizel ve chvíli, kdy se vědci pokusili mandle odtučnit. Zřejmě jsou to právě oleje obsažené v semenech mandloně, které působí blahodárně – slouží jako důležitá živina bakterií. Expertům se také podařilo prokázat, že více tuků z mandlí lidé a jejich bakterie využijí, když jsou mandle zpracovány vařením či pečením. Žvýkáním suchých neupravených plodů se dostalo do střev méně látek.

Studie byla publikována v odborném časopise Applied and Environmental Microbiology.