Hlavní obsah

Na bolavé klouby pomáhají krémy více než pilulky

– LONDÝN

Gely a krémy proti bolesti zabírají na chronickou bolest kolenních kloubů lépe než tabletky. Vyplývá to z posledního výzkumu londýnských lékařů. Studie, která zahrnula skoro 600 pacientů ve věku nad 50 let, ukázala, že protizánětlivé krémy jsou přinejmenším stejně účinné jako tablety a mají méně vedlejších účinků.

Článek

Ačkoliv jsou v ceně za balení dražší než orální analgetika, v dlouhodobější perspektivě vyjdou laciněji. K těmto závěrům dospěli vědci z londýnské Queen Mary University.

Odhaduje se, že více než třetina lidí nad padesát let trpí bolestí kolenních kloubů a v polovině případů jde o závažný problém. Obvyklou příčinou je osteoartritida, kterou působí abnormální opotřebování chrupavky v kloubu.

Tablety mají především hodně vedlejších účinků

Vědci zkoumali celkem 585 pacientů navštěvujících 26 různých lékařů po celém Spojeném království. Zaměřili se na užití protizánětlivých látek, které neobsahují steroidy, tedy třídu léků, která zahrnuje například i ibuprofen.

Studie ukázala, že tablety i krémy mají stejné účinky, ale krémy nevedou k vedlejším účinkům jako je bolest žaludku, zvýšený krevní tlak a zhoršené astma. U tablet jsou přitom tyto nepříjemné vedlejší účinky dosti běžné.

Jak uvádí BBC, ukázalo se i to, že i pacienti sami dávají krémům přednost. Vedoucí studie, profesor Martin Underwood, řekl, že až dosud panovala nejistota ohledně toho, které formě léčení by se měla dávat přednost.

"Lékaři byli od krémů spíš odrazováni, protože se mělo za to, že jsou dražší a nebylo dost důkazů o tom, že pomáhají," prohlásil profesor Underwood.

Dodal, že u bolestí, které postihují větší části těla, fungují tablety lépe, ale u místních bolestí by lékaři měli brát možnost předepisování krémů zcela vážně.

Reklama

Související témata:

Související články

Višňový džus pomáhá bolavým svalům

Kvůli bolestivým svalům, dně a artritidě nemusíme hned do lékárny. Američtí odborníci totiž tvrdí, že višňový džus je schopen zmírnit bolesti pohybové a opěrné...

Artritidu lze léčit zlatem

Denně televize chrlí desítky reklamních spotů nabízejících zázračné preparáty ulevující nemocným artritidou. Bolestivá choroba kloubů postihující milióny...

Výběr článků

Načítám