Hlavní obsah

Podle hygieniků řada stánků se zmrzlinou není v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Špinavé podlahy, špatně skladované suroviny a řadu dalších nedostatků odhalili v těchto dnech moravskoslezští hygienici v prodejnách zmrzliny. Celkem navštívili 23 provozoven na území celého Moravskoslezského kraje. Nedostatky odhalili kontroloři téměř ve všech.

Článek

"Nejčastěji jsme odhalili závady v provozní hygieně. Jednalo se o špinavé podlahy, špinavé zdi, regály, zastříkané omyvatelné závěsy směsí pro výrobu zmrzliny, špinavé prostory pro uložení náčiní pro prodej zmrzliny," popsala situaci ředitelka krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Dodala, že v jednom případě narazili na WC personálu na uložené obaly od zmrzlinové směsi. V mezerách mezi lednicemi našli i smetí a papírky z cigaret. A v jedné provozovně stál vedle kanystrů s koncentrátem pro výrobu zmrzliny otevřený insekticidní přípravek proti mravencům.

Provozovatelé často používají prošlé směsi 

Podle Šebákové podnikatelé také často používali směsi pro výrobu zmrzliny s prošlým datem spotřeby. "V jednom případě byl pytel s práškovou směsí pro výrobu zmrzliny uložen na zemi zvlhlý, směs byla po styku s vodou zatvrdlá," dodala Šebáková s tím, že mnohdy provozovatelé nedodrželi ani teploty určené pro skladování zmrzliny či surovin pro její výrobu.

Ve třiadvaceti provozovnách kontroloři našli 18 nedostatků, za které uložili blokové pokuty. "Můžeme konstatovat, že prodeji zmrzliny není ze strany prodávajících věnována náležitá pozornost. Přitom se jedná o pokrm konzumovaný zejména tou nejcitlivější částí naší populace, a to malými dětmi," řekla Šebáková.

Dodala, že každý kupující by si měl při koupi zmrzliny všímat zejména čistoty stánku, čistoty oděvu prodávajícího či toho, zda obsluha při prodeji nemanipuluje bez pomůcek jak s kornoutky, tak s přijímanými penězi.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmrzlina je rizikem pro migreniky i alergiky

Prudká bolest hlavy, která dlouho přetrvává - migréna. Kdo ji zažil, jistě uvítá poznatek německých odborníků, kteří tvrdí, že ji může vyvolat také například...

Výběr článků

Načítám