Hlavní obsah

Brambory ztratí při špatné tepelné úpravě až 75 procent draslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Krájíte brambory před vařením na kostky? Zkrátíte tím sice dobu vaření, ale zároveň je tím připravíte o draslík, který je pro organismus nezbytný. Zjistila to nová studie amerických vědců.

Foto: Profimedia.cz

Nejzdravější je vařit brambory ve slupce.

Článek

Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Dospělý člověk ho potřebuje 4 - 4,7 miligramů denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová z amerického ministerstva zemědělství zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o téměř veškerý draslík.

"Je to důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají poškozené ledviny a musí příjem této látky omezovat," shodují se oba lékaři.

Ledviny za normálních okolností filtrují draslík z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s onemocněním ledvin hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Zdraví lidé by měli brambory vařit vcelku a ve slupce

Bethke a Janskyová hodnotili různé způsoby přípravy brambor. Nejdříve je oloupali, nakrájeli na kostky a nechali několik hodin máčet ve vodě, což se doporučuje lidem s onemocněním ledvin před tím, než je začnou vařit.

Vědci ale zjistili, že tak se brambory bez rozdílu odrůdy zbavily jen malého množství draslíku. Naopak při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o celých 75 procent.

Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku. Ani pečení, smažení nebo příprava v mikrovlnné troubě nemají na obsah draslíku žádný významný vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Po bramborách nikdo neztloustne

Většinou jsou to hlavně ženy, které se bojí o svou linii nebo drží nějakou dietu, a proto zcela vyřadí brambory ze svého jídelníčku. Jsou přesvědčeny o tom,...

Výběr článků

Načítám