Hlavní obsah

Již 800 tisíc Čechů trpí cukrovkou

Právo, Václav Pergl

Cukrovku má v Česku už 800 000 lidí, počet nemocných přitom stále roste. Právu to řekl předseda České diabetologické společnosti profesor Milan Kvapil. „Je to doslova epidemie jednadvacátého století. Očekáváme, že během příštích patnácti let počet diabetiků v ČR stoupne až na 1,25 miliónu. To je obrovské číslo,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Injekce inzulínu.Ilustrační foto

Článek

Konkrétně se nechtěl vyjádřit k onemocnění premiéra Mirka Topolánka (ODS), který přiznal, že má cukrovku II. typu. Ta zpravidla vzniká z přejídání, nedostatku pohybu a stresu.

„Čím dříve se začne takový pacient léčit, tím větší má naději, že nebude mít závažné komplikace,“ prohlásil profesor Kvapil.

Diabetik druhého typu může být zpočátku bez jakýchkoliv příznaků, ty se dostaví později. Občas se stane, že onemocnění lékař zjistí při vyšetření jiného orgánu.

Unikátní studie

Ve světě se uskutečnila nejrozsáhlejší studie léčby diabetu II. typu. „Výsledky ukázaly, že standardy léčení, podle kterých postupujeme v ČR, jsou plně v souladu se světovým trendem. Kvalitní léčba chrání pacienty před vážnými komplikacemi, uvedl Kvapil.

Profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, dodala, že k největším komplikacím cukrovky patří postižení ledvin, očí, nervů a srdečně-cévní onemocnění.

Například 25 procent nemocných cukrovkou má postižené ledviny, cukrovka je největší příčinou slepoty ve věku od 25 do 65 let.

Lékaři díky studii mají dostatek argumentů pro jednání s pojišťovnami, které by na léčbu diabetu měly dávat ještě víc peněz než dosud. Vždyť léčba diabetika na prášcích stojí ročně asi 40 000 Kč. Ale pokud vzniknou závažné komplikace, je to až milión.

Jaké jsou hodnoty cukru v krvi
ideální: do 4 mmol/litr krve
normální: do 5,5 mmol/ na litr krve
zvýšená hladina: 5,6 až 7 mmol/na litr krve
přes 7 mmol/litr krve – diagnóza: cukrovka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám