Hlavní obsah

O tloušťce rozhodují nejen stravovací návyky, ale i psychický stav

BERKELEY

Nový výzkum vědců z University of California ukazuje, že na příjem potravy a ukládání tuku má velký vliv hladina serotoninu v těle. Serotonin hraje v těle kompexní roli a ovlivňuje nejen náladu, ale i chuť k jídlu a určuje, co tělo se zkonzumovanými kaloriemi udělá.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí se trápí dietami, které nefungují. Vědci možná přišli na to, proč.

Článek

Studie byla dosud prováděná jen na červech, ale Kaveh Ashrafi z University of California řekl , že když vezmeme v úvahu evoluční historii serotoninu, je možné výsledky ze studie na červech aplikovat i na lidi.

"V současnosti se studium obezity soustřeďuje na příjem potravy. To je sice důležitý faktor, ale ne jediný, který je důležitý. Pokud mechanismus, který jsme našli, funguje u různých druhů, pak má strategie, která se zaměřuje na chování, svá omezení. Právě to je možná důvodem, proč diety nefungují," dodal.

Co je to serotonin?

Biologicky aktivní látka, která mimo jiné ovlivňuje přenos nervových vzruchů v mozku. Její nedostatek může vyvolat špatnou náladu, nebo dokonce depresi. Její hladina je závislá na mnoha faktorech, od genetických predispozic až k druhu přijímané potravy nebo například intenizitě světelného záření, což je možné vysvětlení toho, proč trpí lidé v zimních období (kdy je méně světla) častěji depresemi.

Ashrafi vysvětlil, že jak u savců, tak i u červů, vysoká hladina serotoninu obvykle vede k zmenšování tukových zásob a nízká hladina zas k jejich nárůstu.

Reklama

Související články

Štíhlost je v genech

Někdo přibere už při pomyšlení na dobré jídlo, zatímco jiný do sebe lopatou hází nemožné kombinace a přesto připomíná hladovějícího jogína. Podle izraelských...

Myslete na jídlo a odnaučíte se mlsat

Řada hubnoucích to dobře zná, veškeré snahy dodržovat dietu pokaždé zhatí sžíravý pocit chutě na něco dobrého. Přitom stačí málo - vždy, když na člověka přijde...

Drsné diety mohou mladistvým zkrátit život

Máte doma dceru, která sice připomíná spíše Heduš Homolkovou, ale občas zatouží být Twiggy? Pak zřejmě střídá období přejídání s hladovkami. Podle skotských...

Výběr článků

Načítám