Hlavní obsah

Zadluženost škodí nejen peněžence, ale i zdraví

WASHINGTON

Zdá se, že pořídit si dům nebo auto na hypotéku s sebou nese kromě samotného zadlužení i další problémy - zdravotní. Milióny Američanů trpí bolestmi zad, hlavy a žaludku kvůli svým dluhům. Stres, který dluhy vyvolávají, může způsobit nezanedbatelné zdravotní potíže. Může vést k žaludečním vředům, depresím a dokonce k srdečnímu selhání.

Foto: Profimedia.cz

S dluhy narůstá také stres, kterým je organismus zatížen.

Článek

Edward Driscoll (38) ze státu Massachusetts je přesvědčen, že za jeho žaludeční vředy a záchvaty úzkosti jeho ženy mohou právě dluhy.

"Pořád jen obavy a obavy z toho, kde vezmeme na další splátku," líčí svou noční můru. Psycholog J. Lavrakas ze státní univerzity v Ohiu, který studii prováděnou formou dotazníku na webovém portálu AOL vedl, oznámil, že až 16 miliónů Američanů má zdravotní obtíže způsobené stresem z dluhů.

Sedmadvacet procent respondentů udalo, že trpí žaludečními vředy nebo zažívacími potížemi, zatímco u lidí bez dluhů je to pouhých osm procet. Dalších 44 procent má migrény nebo bolesti hlavy oproti 15 procentům nezadlužených lidí.

A 29 procent dotázaných prožívá pocity úzkosti, zatíímco u lidí bez dluhů to jsou jen 4 procenta. I v dalších diagnózách jako jsou deprese, infarkt či bolesti zad, jsou dlužníci prokazatelně více ohroženým druhem s více než dvojnásobným počtem výskytů těchto onemocnění.

Reklama

Související články

Muž kvůli dluhům 20 let předstíral svou smrt

Na tři roky do vězení poslal singapurský soud muže, který předstíral, že je nebožtík. Podle sobotního vydání místního listu The Straits Times se předstíraným...

Výběr článků

Načítám